Sensor biomètric

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Un sensor biomètric és un sensor destinat a la identificació o verificació de la identitat de forma automàtica d'un individu. Abans de l'ús de la biometria, la identificació de persones es feia mitjançant claus o targetes, o bé per PINs que la persona havia de posseir o memoritzar. Aquests sensors simplifiquen i personalitzen aquestes identificacions, ja que, cada persona posseeix unes característiques biològiques, psicològiques i de conducta úniques que poden ser utilitzades com a claus impossibles de piratejar. Així la persona no ha d'utilitzar objectes que poden ser robats o copiats, ni memoritzar cap codi que fàcilment pot ser oblidat o també copiat.

Per poder identificar a una persona mitjançant un sistema de seguretat s'han de comparar les seves característiques amb una base de dades, per fer això s'extrauen uns punts biomètrics i es mesuren les distàncies entre ells per tal de reconèixer les característiques biomètriques de la persona a identificar. El reconeixement de persones per a sistemes de seguretat mitjançant càmeres s'ha convertit en aquests darrers anys una de les formes més comunes de reconeixement. Per poder arribar a fer una identificació exitosa s'hauria de tenir una base de dades amb moltes imatges de l'individu i anar-les comparant una a una, i aquestes amb totes les possibles identificacions. Això seria molt costós, és per això que es busquen les característiques biomètriques que diferencien a cada persona i es busquen uns punts per a poder fer la identificació.

L'objectiu d'un sistema de reconeixement és, generalment, el següent: donada una imatge d'una persona "desconeguda" i trobar una imatge de la mateixa persona en un conjunt d'imatges "conegudes", o imatges d'entrenament. La gran dificultat afegida és la d'aconseguir que aquest procés es pugui realitzar en temps real. El sistema reconeixerà les persones presents a imatges o vídeos automàticament. Pot operar en 2 modes:

 • Verificació o autentificació de persones: compara una imatge de la persona amb una altra imatge amb la persona de la que volem saber la identitat. El sistema confirmarà o rebutjarà la identitat de la persona. En aquest mode es produeixen dos tipus d'errors bàsics, anomenats falses acceptacions i falsos rebutjos, mesurats respectivament amb les taxes TFA i TFR.
 • Identificació de persones: compara la imatge d'una persona desconeguda amb totes les imatges de persones conegudes que es troben a la base de dades per determinar la seva identitat.

Biometria[modifica]

La biometria és la ciència del mesurament de propietats físiques dels éssers vius i per a l'enginyer és el reconeixement automàtic dels individus sobre la base de les seves característiques de comportament i biològics.

Mitjançant el mesurament de les característiques adequades del comportament i de la biologia d'una persona mitjançant una investigació de reconeixement es poden comparar aquestes dades obtingudes amb les de referència, emmagatzemades anteriorment mitjançant un procés d'aprenentatge, per tal de poder obtenir la identitat d'un usuari específic.

Característiques biomètriques[modifica]

Una característica biomètrica és una característica biològica o de la conducta d'un individu que pot ser mesurada i distingida. Moltes d'aquestes característiques biomètriques es poden extreure amb el propòsit de reconeixement automàtic dels individus. Exemple: la cara.

Aquesta característica, capturada amb un dispositiu de captura adient, es pot comparar amb una representació de la mostra biomètrica d'altres característiques biomètriques semblants.

Els dispositius extreuen dades biomètriques, que poden ser utilitzades per a la comparació amb una referència biomètrica. Exemple: les mesures característiques extretes d'una fotografia de la cara, com ara distància entre els ulls o el nas, la mida del cap, etc

L'objectiu de l'extracció de característiques biomètriques és eliminar qualsevol informació supèrflua, que no contribueix al reconeixement biomètric. Això permet una comparació ràpida, una millora de rendiment biomètric, i pot tenir avantatges de privacitat.

Característiques biomètriques més comunes[modifica]

Descripció biomètrica[1] Característiques
Línies d'empremtes digitals del dit L'estructura dels porus
Signatura (dinàmica) Escriure amb diferents tipus de pressió i a diferent velocitat
Distància geomètrica facial Diferència entre els trets determinats de la cara (ulls, nas, boca, orelles, etc...)
Iris Patró del iris
Retina Forma del fons del ull
Forma geomètrica del cos Diferències entre les característiques específiques del cos
Mesura geomètrica de la mà Mesura i característiques de la mà, tant el palmell com els dits
Estructura de les venes Estructura de les venes de la mà tant de la part posterior o del palmell
Oïda Dimensions i forma de l'orella visible
To To de veu o timbre
ADN Codi de l'ADN
Dinàmica_de_tecleig Ritme de les pulsacions del teclat

Procés[modifica]

Per poder reconèixer una persona per les seves característiques i punts biomètrics, en primer lloc s'ha de fer una fase d'aprenentatge d'aquestes característiques esmentades abans.

Procés d'enrolment

El procediment es diu enrollment i comprèn la creació d'un registre de les dades d''enrollment' de les característiques biomètriques (punts biomètrics) (de la persona a identificar) i emmagatzemar-lo en una base de dades de registre de punts biomètrics. El registre de punts biomètriques de 'enrollment' comprèn referències a una o diverses punts biomètrics, com un nom o un nombre de personal.


Funcionament del reconeixement biomètric[modifica]

Als efectes del reconeixement, el titular dels punts biomètrics (la persona a ser reconeguda) presenta la seva característica biomètrica per al dispositiu de captura biomètrica, el que genera una mostra de reconeixement biomètric d'aquesta.

Procés de presa de decisió enfront d'una imatge rebuda

De la mostra de reconeixement biomètric s'extrauen les característiques biomètriques mitjançant la cerca dels punts biomètrics, que es comparen amb una o diverses plantilles biomètriques a partir de la base de dades de registre de punts biomètrics. A causa de la naturalesa estadística de mostres biomètriques en general no hi ha coincidència possible exacta. Per aquesta raó, el procés de decisió només s'assignen les dades biomètriques subjectes a una plantilla biomètrica de reconeixement i una posterior confirmació permet ajustar el llindar.

Punts o formes biomètrics per al reconeixement mitjançant una càmera[modifica]

Per fer la comparació i prendre una decisió el sistema necessita una forma o punts per comparar les distàncies amb la seva base de dades. Això ha de ser ràpid de calcular, concís per a emmagatzemar, representantment independent i eficient perquè coincideixi.

Cap[modifica]

La forma del cap es basa en esfèriques harmòniques, la xarxa de cap humà s'assigna en una esfera i després es va expandir en les bases o els harmònics esfèrics. Per el cap, més concretament la cara, s'utilitza també les distàncies entre diferents punts, com la distància entre els ulls, la boca ....

Cos[modifica]

Per al cos s'utilitzen diferents punts i es mesura la distància entre aquests, igual que amb el cap. La Anthropometry Landmarks, marca 67 punts, que van ser extrets de l'anàlisi d'una base de dades utilitzada per a crear aquest sistema. Aquests són punts per mesurar distàncies. Els punts de referència són claus per a identificar l'estructura articular de l'os i són adequats per segmentar el cos i produir segments de referència del cos i les articulacions.

Els punts plantegen separacions o fragmentacions del cos independents i de fàcil captura amb una càmera. Això s'aplica als punts connectats per un únic os gran. Per tant, formem un vector biomètrics de quinze distàncies, , amb el canell fins al colze , , colze amb colze, maluc, etc la distància euclidiana és invariant a través de diferents postures. Distàncies, com la barbeta del genoll s'eviten, s'intenta que siguin consecutives e invariants. Totes les mesures estan en mil·límetres (mm).


L'error[modifica]

Un sistema de visió artificial afegeix algun error en el mesurament dels punts de referència. Aquest error real és una funció complexa del sistema d'imatge, la imatge post-processament, i l'algoritme de càlcul 3D. Per simplificar, i evitar qualsevol anàlisi d'aquest procés, en lloc d'especificar un error equivalent en la posició dels punts de referència s'estudia l'efecte de l'error en el reconeixedor.

Conclusió[modifica]

L'ús de punts biomètrics és útil per a la identificació amb els sistemes de càmeres, però el problema és que necessitem una base de dades anteriors per comparar les distàncies que tenim amb el nostre sistema i això és molt costós, però el sistema és fiable i segur.

Aplicacions[modifica]

Una de les seves implementacions en nous productes és la seva utilització a Kinect[2] per a poder utilitzar-lo com a control parental, ja que només cal comparar les dades obtingudes amb unes dades ja prèviament emmagatzemades i determinar si la persona reconeguda és menor o no. Però la seva aplicació més clara és la utilització per a reconeixement de persones per a sistemes de seguretat.

Taula comparativa de tecnologies biomètriques[modifica]

Per analitzar si una característica humana es pot emprar en un sistema biomètric, s'han de tenir en compte certs paràmetres:[nota 1]

 • Unicitat és grau de singularitat de les mostres biomètriques.
 • Permanència mesura com la característica biomètrica suporta el pas del temps.
 • Facilitat d'ús és el grau de facilitat d'adquisició d'una mostra biomètrica.
 • Rendiment del sistema mesura el grau de precisió, velocitat de càlcul i robustesa del sistema.
 • Acceptabilitat grau d'acceptació social de la tecnologia usada.
 • Prevenció d'atacs facilitat d'ús fraudulent del sistema.

La següent taula mostra una comparació entre les diferents característiques biomètriques analitzades en sistemes biomètrics existents segons aquests paràmetres:

Comparació de diverses tecnologies biomètriques, segons A. K. Jain[3] (H=Alt, M=Mitjà, L=Baix)
Característica: Universalitat Unicitat Permanència Facilitat d'ús Rendiment Acceptabilitat Prevenció d'atacs*
Cara H L M H L H L
Empremtes dactilars M H H M H M H
Geometria de la mà M M M H M M M
Pulsacions de teclat L L L M L M M
Vènes de les mans M M M M M M H
Iris H H H M H L H
Retina H H M L H L H
Signatura L L L H L H L
Veu M L L M L H L
Termografia facial H H L H M H H
Olor H H H L L M L
ADN H H H L H L L
Forma de caminar M L L H L H M
Reconeixement d'orella M M H M M H M

* - La prevenció d'atacs funciona amb els colors canviats, ja que és desitjable un valor baix de facilitat d'accés fraudulent

Notes[modifica]

 1. A. K. Jain va establir aquesta comparativa assignant valors baixos a funcionaments pobres i valors alts a sistemes que gràcies a la naturalesa de la característica analitzada poden oferir bons rendiments.

Referències[modifica]

 1. Bonsor, K. «SANS Institute InfoSec Reading Room». [Consulta: 28 novembre 2011].
 2. Bonsor, K. «SANS Institute InfoSec Reading Room».
 3. Jain, A., Hong, L., & Pankanti, S. (2000). "Biometric Identification".Communications of the ACM, 43(2), p. 91-98. DOI 10.1145/328236.328110

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sensor biomètric Modifica l'enllaç a Wikidata