Transductor

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Un transductor és qualsevol dispositiu que converteix un tipus de magnitud física, habitualment energia, en un altre tipus de magnitud física. La majoria converteixen energia elèctrica en un desplaçament mecànic, o bé converteixen alguna magnitud física no elèctrica (com ara temperatura, so o llum) en un senyal elèctric. És un dispositiu usat principalment en la indústria, en la medicina, en l'agricultura, en la robòtica, en aeronàutica, etc. per obtenir la informació dels entorns físics i químics i aconseguir (a partir d'aquesta informació) senyals o impulsos elèctrics, o totes dues coses. Els transductors sempre consumeixen una mica d'energia, per això el senyal mitjà resulta debilitat.

Funcions[modifica]

Les utilitats d'un transductor són les següents: percebre la presència, la magnitud, el canvis o la freqüència d'alguna magnitud a mesurar.

Classificació[modifica]

Els transductors es poden classificar segons el principi d'operació elèctric. N'hi ha de passius, que necessiten una font externa d'energia, i la sortida és una mesura d'alguna variació, com ara la resistència o la capacitància. Hi ha també transductors que no necessiten una font d'energia externa, i produeixen un voltatge o un corrent elèctric quan són estimulats mitjançant alguna forma d'energia. Es pot parlar de més de 1000 tipus de transductors.

Hi ha tres classes de transductors:

Transductor sensor, que 
s'utilitza per detectar un paràmetre d'una forma i enviar-lo com una altra forma d'energia.
Transductor actuador
S'utilitza per a la transformació d'energia, o en altres paraules, converteix el senyal d'energia elèctrica en un senyal normalment no-elèctric. (Exemple: Altaveus; transformen energia elèctrica en energia en forma d'ones acústiques)
Transductor ultrasònic
aquest té les dues funcions anteriors.

Tipus de transductors[modifica]

Es pot parlar de més de 1.000 tipus de transductors, aquí en tenim uns quants:

Exemples[modifica]

  • Un micròfon és un transductor electroacústic que converteix l'energia acústica (vibracions sonores: oscil·lacions a la pressió de l'aire) en energia elèctrica (variacions de voltatge).
  • Un altaveu també és un transductor electroacústic, però segueix el camí contrari. Un altaveu transforma el corrent elèctric en vibracions sonores.
  • Els teclats comuns transformen l'impuls dels dits sobre les membranes i aquestes generen el codi de la tecla premuda.
  • El sistema d'alarma d'un automòbil transforma els canvis de pressió dins del vehicle en l'activació de l'alarma. Algunes d'aquestes són termistors, galgues extensomètriques, piezoelèctrics, termòstats, etc.
  • Un ventilador.
  • Una estufa elèctrica domèstica.
  • Un altre exemple és un ventilador.
  • Un altre exemple és una estufa domèstica.

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Transductor Modifica l'enllaç a Wikidata