Antena (ràdio)

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Fig. 1 Fotografia d'una antena utilitzada pel projecte nord-americà ECHELON.
Fig. 2 Antena radar

Una antena, en telecomunicació, és l'element que s'encarrega d'enviar o de captar dels senyals electromagnètics tractats prèviament (modulats i amplificats).[1] Profunditzant més, és l'element físic capaç de generar un camp electromagnètic a partir d'una tensió subministrada, així com és capaç de captar un camp electromagnètic i convertir-lo en tensió. Hi ha molts tipus d'antena la més elemental és l'antena dipol, formada per dues varetes rectes. Les antenes capten o emeten una determinada freqüència o banda de freqüències, depenent de les seves dimensions i construcció física; Per tant podem parlar d'antenes de banda: ampla o estreta, segons la grandària del grup de freqüències que comprenguin.[2]

Tipus d'antena segons forma[modifica]

Tipus d'antena segons diagrama de radiació[modifica]

Fig. 3 Directivitat o diagrama de radiació d'una antena

Es poden classificar segons el diagrama de radiació o directivitat (vegeu fig. 3):[3]

  • Antena omnidireccional: és l'antena que radia o rep energia de manera uniforme en totes les direccions de l'espai, encara que les antenes reals tenen irregularitats. També es pot dir que té una radiació isotròpica. Exemples típics són les antenes monopols en emissions de ràdio AM i FM. (vegeu Fig.1)
  • Antena direccional: és l'antena que està dissenyada per emetre o rebre energia preferentment en una o diverses direccions. Exemples típics són les antenes parabòliques. (vegeu Fig.2)

Paràmetres elèctrics d'una antena[modifica]

  • Matemàticament una antena es pot definir amb les equacions d'electromagnetisme de Maxwell.[4]
  • Una propietat molt important d'una antena és la reciprocitat , que afirma que els paràmetres de l'antena quan està transmetent energia són els mateixos que quan l'antena està rebent energia.

Amplada de banda[modifica]

L'amplada de banda d'una antena és el rang de freqüències en les quals l'antena té la propietat de radiar o captar energia. La freqüència de ressonància i el factor de qualitat Q determinen l'amplada de banda de treball de l'antena. Segons la construcció, poden haver-hi antenes de banda ampla (Q molt petit) o de banda estreta (Q molt gran).

Fig. 4 Animació de la radiació d'una antena dipol

Guany[modifica]

EL guany de l'antena és un paràmetre que mesura el grau de directivitat del diagrama de radiació de l'antena. Si el guany és elevat l'antena serà molt directiva, i si el guany és baix l'antena serà poc directiva o omnidireccional.

Àrea efectiva o apertura[modifica]

L'àrea efectiva o apertura d'una antena receptora expressa la porció d'ona electromagnètica que arriba als terminals de sortida de l'antena. La seva dimensió és metres quadrats. Per exemple, si en una zona de l'espai tenim un flux d'energia de 1 pW / m² i hi posem un a antena amb àrea efectiva de 12 m², llavors a la sortida de l'antena tindrem una potència RF de 12 pW.

Diagrama de radiació[modifica]

Fig. 5 Animació radiació d'una antena dipol

El diagrama de radiació d'una antena és la representació gràfica en 3 dimensions de l'energia emesa o captada segons la direcció.Vegeu Fig.3. Poden haver-hi diagrames omnidireccionals i direccionals. Els diagrames direccionals solen tenir un lòbul principal (el de màxima energia) i diversos lòbuls secundaris.

Impedància[modifica]

La impedància d'entrada o de sortida d'una antena és la relació que hi ha entre la tensió elèctrica o diferència de potencial i el corrent elèctric en els terminals elèctrics de l'antena. La seva dimensió és en ohms i pot ser un nombre real o complex que depèn del disseny de l'antena i de la freqüència de la senyal.

Es pot demostrar que perquè hi hagi màxima transferència d'energia entre la font i l'antena les impedàncies d'ambdues han d'estar adaptades. La adaptació o desadaptació dimpedàncies ens ve expressat per un paràmetre anomenat relació d'ones estacionàries.

Polarització[modifica]

La polarització de l'antena es refereix a l'orientació del camp elèctric de les ones de ràdio respecte a la superfície terrestre i ve determinada per l'estructura física de l'antena i per la seva orientació. Hi ha polaritzacion verticals, horitzontals, el·líptiques i circulars. Per tenir una bona captació d'energia és important que l'antena emissora i receptora tinguin la mateixa polarització.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «antena». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. Mai, Thuy «What is an antenna?» (en anglès). NASA, 06-05-2015.
  3. Bevelacqua, Pete. «Directivity - Antenna-Theory.com» (en anglès). www.antenna-theory.com. [Consulta: 1r març 2017].
  4. Bevelacqua, Pete. «Antenna Basics» (en anglès). www.antenna-theory.com. [Consulta: 1r març 2017].

Galeria d'imatges[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Antena