Termistor

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Un termistor és una resistència elèctrica que varia el seu valor en funció de la temperatura. Hi ha dues classes de termistors: NTC i PTC.

Termistor NTC[modifica]

Termistor NTC.

Un termistor NTC (Negative Temperature Coefficient) és una resistència variable el valor de la qual va decreixent a mesura que augmenta la temperatura. Són resistències de coeficient de temperatura negatiu, constituïdes per un cos semiconductor el coeficient de temperatura del qual és elevat, és a dir, la seva conductivitat creix molt ràpidament amb la temperatura.

S'empren en la seva fabricació òxids semiconductors de níquel, zinc, cobalt, etc.

La relació entre la resistència i la temperatura no és lineal sinó exponencial.

La característica tensió-intensitat (V/I) d'un termistor NTC presenta un caràcter peculiar, ja que, quan els corrents que l'atravessen són petits, el consum de potència serà massa petit per a registrar augments apreciables de temperatura, o el que és igual, descensos en la seva resistència óhmica; en aquesta part de la característica, la relació tensió-intensitat serà pràcticament lineal i en conseqüència complirà la llei d'Ohm.

Si seguim augmentant la tensió aplicada al termistor, s'arribarà a un valor d'intensitat que la potència consumida provocarà augments de temperatura suficientment grans com perquè la resistència del termistor NTC disminueixi apreciablement, incrementant-se la intensitat fins que s'estableixi l'equilibri tèrmic. Ara ens trobem doncs, en una zona de resistència negativa en la qual disminucions de tensió corresponen a augments d'intensitat.

Les aplicacions pràctiques que es fan de les resistències NTC són: construcció de termòmetres de resistència, compensació tèrmica d'instruments de mesura, alarmes, construcció de sistemes de regulació i control.

Termistor PTC[modifica]

Símbol electrònic del termistor PTC

Un termistor PTC (Positive Temperature Coefficient) és una resistència variable el valor de la qual es veu augmentat a mesura que augmenta la temperatura.

Els termistors PTC s'utilitzen en una gran varietat d'aplicacions: limitació de corrent, sensor de temperatura, desmagnetizació, i per a la protecció contra el reescalfament d'equips tals com motors elèctrics. També s'utilitzen en indicadors de nivell, per a provocar retards en circuits, com termòstats, i com resistors de compensació.

El termistor PTC perd les seves propietats i pot comportar-se eventualment d'una forma similar al termistor NTC si la temperatura arriba a ser massa alta.

Les aplicacions d'un termistor PTC estan, per tant, restringides a un determinat marge de temperatures.

Fins a un determinat valor de voltatge, la característica I/V segueix la llei d'Ohm, però la resistència augmenta quan el corrent que passa pel termistor PTC provoca un escalfament i s'arriba a la temperatura de commutació. La característica I/V depèn de la temperatura ambient i del coeficient de transferència de calor pel que fa a aquesta temperatura ambient.

Sensor de temperatura senzill usant el NE555[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Termistor