Sentxa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula begudaSentxa
Tipuste verd Modifica el valor a Wikidata
OrigenJapó Modifica el valor a Wikidata
Ingredientsbantxa i gyokuro Modifica el valor a Wikidata

El sentxa (en japonès: 煎茶) és un te verd japonès de fulles enrotllades,[1] el més popular del Japó.[2] El te sense moldre es va agafar de la Xina després del matxa. Algunes varietats s'estenen quan es remullen fins a semblar brots en olor, aparença i sabor.

Sencha en japonès significa literalment 'te cuit', però el procés de fabricació difereix del dels tes verds xinesos, que al començament es torren en una paella. El te verd japonès es cou primer uns 15-45 segons per evitar l'oxidació de les fulles. Aleshores s'enrotllen, amb la tradicional forma cilíndrica, i s'assequen. En acabar, després de l'assecat, les fulles es torren per conservar-les i donar-hi sabor.

El pas de cocció al vapor inicial dona un sabor diferent al te japonès respecte del xinès, ja que el japonès té un sabor més vegetal, gairebé d'herba. Les infusions de sencha i d'altres tes verds vaporitzats (com la majoria dels tes verds japonesos) tenen també un color més verd i un sabor lleugerament més amarg que els tes verds xinesos. El sencha és un te molt popular al Japó, s'acostuma a prendre calent durant els mesos més freds i normalment es refreda als mesos d'estiu.

Referències[modifica]

  1. «Tes del Japó: nous termes mil·lenaris». TERMCAT, 27-02-2018. [Consulta: 1r novembre 2023].
  2. Mary Lou Heiss, Robert J. Heiss. The Story of Tea: A Cultural History and Drinking Guide. Random House LLC, 23 Mar 2011, p. 182.