Vés al contingut

Senyor Barragán

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula personatgeSenyor Barragán
Tipuspersonatge fictici Modifica el valor a Wikidata
Interpretat perJosé María Rubio Ibarz Modifica el valor a Wikidata
Dades
Gèneremasculí Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióhumorista Modifica el valor a Wikidata
NacionalitatEspanya Modifica el valor a Wikidata
NaixementBarcelona Modifica el valor a Wikidata, 1946 Modifica el valor a Wikidata

Instagram: barragan_el_autentico Modifica el valor a Wikidata

Manuel Barragán o Senyor Barragán és un personatge còmic, creat per Josep Maria Rubio i Barragan, que es caracteritza per un humor absurd, picant, barroer i groller en llengua castellana, tot i que també s'ha expressat, a vegades, en català.

Història del personatge

[modifica]

Fill de mare aragonesa i pare català,[1] Josep Maria Rubio (Barcelona, 1946)[2] començà la seva carrera professional com a decorador i publicista pels supermercats Carrefour. El personatge de Barragán va néixer a mitjans dels anys 80 i des de llavors ha estat compaginant la seva faceta artística amb la feina en una empresa de publicitat.

El Senyor Barragán és un ancià vestit amb una bata vella, una boina gastada i unes ulleres "de cul d'ampolla". Té un estil prou personal caracteritzat per frases "ganxo" com per exemple la seva salutació hola como 'tamo, personatges recurrents (el Marqués de Monpensier, la Caperucita roha) i acudits i bromes grolleres amb un contingut sexual explícit.

Al llarg de la seva carrera ha realitzat nombroses gales i espectacles en diversos mitjans: ràdio, televisió i cinema. Va començar al programa radiofònic Arús con Leche presentat per Alfons Arús i Jorge Salvador a Cadena Rato (actual Onda Cero). El personatge va néixer per un anunci dels supermercats Carrefour. A Alfons Arús li va agradar la veu i va proposar al seu autor que participés en el programa com a Barragán, un crític de cinema que trucava al programa i acabava parlant de tot menys de la pel·lícula.

Després de la participació en el programa La Casa por la Ventana, Arús li va proposar convertir a Barragán en un personatge de carn i os.[3] Posteriorment, i després de rebutjar la proposta un parell de cops, acceptà participar en el programa No te rías que es peor, juntament amb altres còmics com Paco Aguilar, Marianico el Corto, Emilio Laguna i Pedro Reyes, entre d'altres.

Al cine destacà la seva participació en les entregues 2, 3 i 4 de la saga Torrente de Santiago Segura.

Josep Maria Rubio va mantenir en l'anonimat la seva autoria del personatge fins que el 14 de maig de 2008 es va transformar en directe al programa El Hormiguero del canal Cuatro, traient-se la caracterització i revelant la seva identitat.

Cap al 2010 va declarar haver-se retirat gairebé totalment com a publicista per dedicar-se gairebé en exclusiva a l'humor.

Currículum

[modifica]

Televisió

[modifica]
  • La casa por la ventana, TVE 2[4]
  • No te rías que es peor, TVE 1
  • Sonría por favor Tele 5
  • Desde Lepe con humor, TVE 1
  • Força Barça, TVE 2
  • La Telebasura, TVE 2
  • Tot per l'audiència, Canal 9
  • Vaya.com, Canal Sur
  • Esto es muy serio, TV Canarias

Cinema

[modifica]

Premsa

[modifica]

Ràdio

[modifica]
  • Arús con leche, Cadena Rato
  • Força Barça, Radio Club 25
  • Queremos habalar, ABC punto radio

Cassets

[modifica]

Referències

[modifica]
  1. Losilla Eixarch, JF. «Barragán: "Soy mitad catalán, mitad aragonés. En Mequinenza he pasado muchos veranos inolvidables"» (en castellà). Heraldo.es, 03-08-2008. [Consulta: 17 maig 2012].
  2. Obispo, Ángeles M. «"El personaje es más una coraza, sin él no tendría el valor de salir y decir lo que digo"» (en castellà). Menorca.info, 21-08-2008. Arxivat de l'original el 2013-09-29. [Consulta: 17 maig 2012].
  3. «Nit d'humor amb Barragán». El Dau, 04-02-2012. Arxivat de l'original el 2016-03-05. [Consulta: 16 maig 2012].
  4. «Currículum» (en castellà). Barragan.tv. Arxivat de l'original el 2010-12-18. [Consulta: 17 maig 2012].

Enllaços externs

[modifica]