Servomotor

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Un servomotor industrial.

Un servomotor (també anomenat servo ) és un servomecanisme similar a un motor de corrent continu que té la capacitat de situar-se en qualsevol posició dins del seu rang d'operació, i mantenir-se estable en aquesta posició.[1]

Els servos s'utilitzen sovint en sistemes de ràdio control i en robòtica, però el seu ús no està limitat a aquests. És possible modificar un servomotor per obtenir un motor de corrent continu que, si bé ja no té la capacitat de control del servo, conserva la força, velocitat i baixa inèrcia que caracteritza a aquests dispositius.

Característiques[modifica]

Està conformat per un motor, una caixa reductora i un circuit de control. Un servo normal o estàndard té 3kg per cm. de parell, la qual cosa és prou forta depenent de la seva mida. També té una potència proporcional per a càrregues mecàniques. Un servo, per tant, té un consum d'energia reduït.

El corrent que requereix depèn de la grandària del servo. Normalment el fabricant indica quin és el corrent que consumeix. El corrent depèn principalment del parell, i pot excedir un ampere si el servo està enclavat, però no és gaire alt si el servo està lliure movent-se tot el temps.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Servomotor
  1. Irving L. Kosow. Màquines elèctriques i transformadors. Pearson Educación, 1 Mai 1993, p. 429 -. ISBN 9789688802939 [Consulta: 26 gener 2011].