Shaoguan

Plantilla:Infotaula geografia políticaShaoguan
Imatge

Localització
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 24° 48′ 04″ N, 113° 35′ 34″ E / 24.80113°N,113.59271°E / 24.80113; 113.59271
EstatRepública Popular de la Xina
ProvínciaGuangdong Modifica el valor a Wikidata
Conté la subdivisió
Població humana
Població2.855.131 (2020) Modifica el valor a Wikidata (155,06 hab./km²)
Geografia
Superfície18.412,53 km² Modifica el valor a Wikidata
Altitud59 m Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postal512000 Modifica el valor a Wikidata
Fus horari
Prefix telefònic751 Modifica el valor a Wikidata

Lloc websg.gov.cn Modifica el valor a Wikidata

Shaoguan[a] (xinès: 韶关; Hakka: Seukoan) és una ciutat a nivell de prefectura al nord de la província de Guangdong (conegut com Yuebei), al sud de la República Popular de la Xina. Limita amb Hunan al nord-oest i amb Jiangxi al nord-est.

Segons el cens del 2020, la seva població era de 2.855.131 habitants,[2] mentre que la seva àrea urbanitzada (o metropolitana) formada pels districtes urbans conurbats de Zhenjiang, Wujiang i Qujiang tenia 1.028.460 habitants.[3]

A Shaoguan hi ha les restes momificades del sisè patriarca budista zen Huineng.

Història[modifica]

Shaozhou era una prefectura sota les dinasties Tang i Song.

L'any 1589 Matteo Ricci va traslladar la seva missió, la primera missió jesuïta a la Xina continental, a Shaoguan després d'un enfrontament amb les autoritats de Zhaoqing. Va romandre a Shaoguan durant uns quants anys, i finalment es va beneficiar de la ubicació de Shaoguan a la important ruta de viatge nord-sud per establir connexions amb dignataris ambulants que li van permetre traslladar-se al nord, a Nanchang, Nanjing i Pequín.[4]

Durant la Segona Guerra Mundial la ciutat, llavors anomenada Kukong, va ser la capital temporal de la província de Guangdong.

El juny de 2009, treballadors uigurs i han es van enfrontar en una fàbrica de joguines a Shaoguan (incident de Shaoguan), que va ser seguit pels disturbis d'Ürümqi al juliol del mateix any.

Geografia[modifica]

Shaoguan és la ciutat-prefectura de Guangdong més septentrional. Limita amb Chenzhou (Hunan) al nord-oest i al nord, Ganzhou (Jiangxi) al nord-est, Heyuan a l'est, Guangzhou i Huizhou al sud i Qingyuan a l'oest. Està situada a l'extrem sud de les muntanyes Nan (Nan Ling), que van d'est a oest, i està marcada per nombroses valls creades per l'erosió; dins dels seus límits es troba el mont Shikeng (石坑崆) de 1.902 m, el punt més alt de la província. La ciutat es troba al ferrocarril de Beijing-Guangzhou, a uns 221 quilòmetres al nord de la capital provincial de Guangzhou. Shaoguan també és fàcilment accessible per carretera, ja que és adjacent a l'autopista G4 Beijing-Hong Kong i Macau, així com a moltes altres carreteres nacionals.

A Shaoguan, el riu Wu i el riu Zhen s'uneixen per crear el riu del Nord (Bei Jiang) que flueix cap al sud fins a Guangzhou. El centre de Shaoguan es troba en una península entre els rius Wu i Zhen. Els rius es mantenen a un nivell constant per una presa a uns 12 quilòmetres aigües avall de la ciutat.

Clima[modifica]

Shaoguan té un clima subtropical humit influït pel monsó (Köppen Cfa), amb hiverns curts, suaus i humits, primaveres plujoses, estius llargs, calorosos i humits i tardors relativament assolellades. A causa de la ubicació de la ciutat molt a l'interior, els hiverns són significativament més freds que a la resta de la província, amb possibles pluges gelades als ports de muntanya propers en alguns anys. L'hivern comença sec i relativament assolellat, però es fa progressivament més ennuvolat i humit. La primavera és l'estació més ennuvolada i plujosa. La pluja anual és d'uns 1.600 mm, en gran part d'abril a juny. La temperatura mitjana mensual oscil·la entre els 10,3 °C al gener i els 29,0 °C al juliol; la mitjana anual és de 20,5 °C. La ciutat rep 1.617 hores de sol anualment.

Notes[modifica]

  1. Les transliteracions alternatives inclouen Shiuchow (postal), Shiukwan (postal),[1] Shaokwan, Shao-chow, Xaocheu (mapes de Willem Blaeu) and Chau Chew (Il·lustració de Johan Nieuhof)

Referències[modifica]

  1. Theodore Shabad. China's Changing Map: A Political and Economic Geography of the Chinese People's Republic. New York: Frederick A. Praeger, 1956, p. 166. OCLC 916993074. «With the exception of Shiukwan on the Canton-Hankow railroad, Kwangtung’s regional centers are situated along the coast, notably in the Canton delta. There, in addition to Canton, are the cities of Fatshan, Kongmoon and Shekki. The metropolis of western Kwangtung is Tsamkong, and Pakhoi is the chief town of the western panhandle.» 
  2. «CHINA: Guăngdōng» (en anglès). [Consulta: 24 novembre 2023].
  3. «Search result of CHINA: Guăngdōng at citypopulation website».
  4. De Christiana expeditione apud Sinas
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Shaoguan