Xarjah (ciutat)

(S'ha redirigit des de: Sharjah (ciutat))
Plantilla:Infotaula geografia políticaXarjah
الشارقة (ar) Modifica el valor a Wikidata
Imatge

Localització
Map
 25° 21′ 27″ N, 55° 23′ 31″ E / 25.3575°N,55.3919°E / 25.3575; 55.3919
EstatEmirats Àrabs Units
EmiratXarjah Modifica el valor a Wikidata
Capital de
Població humana
Població1.247.749 (2015) Modifica el valor a Wikidata (5.298,3 hab./km²)
Geografia
Part de
Superfície235,5 km² Modifica el valor a Wikidata
Altitud14 m Modifica el valor a Wikidata
Creació1793 Modifica el valor a Wikidata
Organització política
• Cap de governSultan bin Mohamed Al-Qasimi Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Identificador descriptiu
Fus horari
Altres
Agermanament amb
Candidat a Patrimoni de la Humanitat
Data13 novembre 2014
Identificador5941

Lloc websharjah.ae Modifica el valor a Wikidata

Xarjah (àrab: الشارقة, ax-Xāriqa, pronunciat en el dialecte local ax-Xārja) és la capital de l'emirat de Xarjah als Emirats Àrabs Units amb una població de més de 500.000 habitants (5/6 parts dels habitants de l'emirat) dels quals només el 20% són nacionals. Forma una ciutat continua amb Ajman al nord i Dubai al sud, i aquest conjunt només està separat tres o quatre km de la zona franca d'Hamriyah al nord d'Ajman i a 6 km al sud d'Umm al-Qaiwan.[1]

Disposa de diversos museus, el més interessant el Museu Arqueològic de Xarjah on s'exposen les troballes principalment de la zona del golf d'Oman. El Museu d'Història Natural i Parc del Desert està dedicat a la flora i fauna del país i fou obert el 1997. El Museu de la Ciència, dedicat als avanços científics, fou obert el 1996 el mateix any que es va obrir el Museu Islàmic; el Museu del Patrimoni està format per diversos museus: Souq Al Arsah, Bait Al Naboodah, Al Midfaa House i Al Hisn Xarjah tots dedicats a objectes tradicionals de la gent del país. Al-Hisn Xarjah fou la residència habituals dels xeics de Xarjah i fou construït a començaments del segle xix. Hisn Kalba, residència que fou del xeic de Kalba també és un museu integrat en aquest grup però a la ciutat de Kalba.

A la ciutat hi ha hospitals, escoles, la Universitat de Xarjah (fundada el 1997), parcs públics, centres comercials, i edificis administratius; disposa també de diverses mesquites totes de nova construcció. L'Expo Centre de Xarjah celebra una fira anyal sobre llibres. La policia (creada el 1967 sota el nom de Seguretat General i Força de policia) fou transferida en part al govern federal el 1971 però el 1995 i 1996 la secció local va quedar regulada específicament i té la seu a la ciutat.

El port també és important i porta el nom de Port Khalid.

Al nord-est de la ciutat, a la vora de la frontera amb l'emirat d'Ajman, hi ha l'Aeroport Internacional de Xarjah.

La municipalitat fou fundada el 1927, i és una de les més velles dels Emirats i de la regió dels golf. A seva bandera és blanca amb el símbol vers al centre.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Xarjah