Shasta costa

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de grup humàShasta costa
Tipusgrup humà Modifica el valor a Wikidata

Els shasta costa (també coneguts com a Chasta Costa, Shastacosta, Chastacosta, Shastao-Skoton, Shista-Kkhwusta [1] o Shistakwasta [2]) són una tribu d'amerindis dels Estats Units del sud-oest d'Oregon, que originàriament vivien al riu Rogue i els seus tributaris, o, més precisament, al "baix riu Illinois i el riu Rogue entre l'actual Agness i Foster Bar."[3] Eren classificats com a indis del riu Rogue amb el propòsit de negociar tractats. Una de les seves viles, Tlegetlinten, era vora Agness, i eventualment era "ocupada per colons euroamericans."[4]

Els shasta costa foren "remoguts de llurs viles" pels minaires en la dècada de 1850.[5][6]

Pel gener de 1856, dos miners van ser assassinats prop de la confluència dels rius Illinois i Rogue. Mai es va saber si els miners van ser assassinats pels indis que vivien a la zona o si van ser assassinats per altres miners a la zona. L'exèrcit va enviar als tinents John Chandler i John Drysdale amb disset homes a la confluència dels rius Illinois i Rogue per persuadir els "Shis-ta-koos-tee" ... banda a abandonar llur assentament i moure's cap a la costa per evitar nous enfrontaments entre els miners i els indígenes. Segons Beckham, "Quan els joves tinents no van ser capaços d'induir les bandes pacífiques a sortir de les cases de taulons per a viure incertament prop dels assentaments blancs, les tropes es van replegar a les ciutats a la desembocadura del riu Rogue."[4]

Més tard aquell mateix hivern un grup d'indis es va rendir després d'una batalla al Big Bend del Rogue, i pel juny membres de la tribu foren enviats a la reserva Siletz o reserva índia de Grand Ronde.

Els descendents dels shasta costa ara formen part de les Tribus Confederades de Siletz.[7]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Oregon Indian Reservations in the 1890 Census». Access Genealogy. [Consulta: 3 desembre 2012].
  2. «Lincoln County, Oregon». FamilySearch.org. [Consulta: 3 desembre 2012].
  3. «Which tribes lived near the Table Rocks?». Oregon/Washington Bureau of Land Management. [Consulta: 3 desembre 2012].
  4. 4,0 4,1 Lucille Tisdale. «The Tlegetlinten Site (35CU59) and its place in southwest Oregon prehistory». [Consulta: 3 desembre 2012].
  5. «Oregon History: Indian Wars». Oregon Blue Book, 2012. [Consulta: 3 desembre 2012].
  6. Stacy D. Stumbo «'Holocaust' led to Indian massacre: On a Monday in 1855, the Indians decided they could take no more». The Daily Courier.com [Consulta: 3 desembre 2012].
  7. Marya Kalugin & Tammy Bick. «Confederated Tribes Of Siletz». [Consulta: 3 desembre 2012].