Klickitats

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de grup humàKlickitat
Klickitat Brave 1899-Benjamin Gifford.jpg
Guerrer klickitat, 1899
Tipus ètnia
Població total Ca. 600 en 1780; ca. 400 en 1910
Llengua Sahaptin, anglès
Religió Cristianisme
Grups relacionats Yakama, cowlitz, teninos.
Regions amb poblacions significatives
EUA (Washington Washington)
Modifica les dades a Wikidata

Els klickitats (també Klikitat) són uns amerindis dels Estats Units de la cultura del Nord-oest del Pacífic. Avui formen part de la tribu reconeguda federalment de les Tribus i Bandes Confederades de la Nació Yakama.

Parlaven el sahaptin, els seus veïns orientals eren els yakama, que parlaven una varietat de la mateixa llengua. Llurs veïns occidentals eren tribus salish i chinooks. Llur nom s'ha perpetuat en el comtat de Klickitat (Washington), Klickitat, Klickitat Street a Portland (Oregon), i el riu Klickitat, tributari del riu Columbia.

Els klickitats es caracteritzaven per ser comerciants actius i emprenedors, i van exercir com a intermediaris entre les tribus de la costa i les que vivien a l'est de les Muntanyes Cascade.

Nom[modifica]

L'etnònim "Klikitat" es creu que deriva d'una paraula chinook que vol dir "més enllà", en referència a les Muntanyes Rocalloses. Tanmateix els klickitats s'anomenen a si mateixos Qwû'lh-hwai-pûm que vol dur "poble de la planura" (X̣ʷáɬx̣ʷaypam).[1]

Altres noms per als klickitat són:

Història[modifica]

Les terres ancestrals dels klickitat estaven situades al nord del riu Columbia, a la capçalera dels rius Cowlitz, Lewis, White Salmon i Klickitat, en els actuals comtats de Klickitat i Skamania. Van ocupar la seva base més tard després que els yakama creuessin el riu. En 1805 els klickitat van ser trobats per l'expedició de Lewis i Clark hivernant als rius Yakima i Klickitat i estimaren el seu nombre en uns 700 individus.

A començaments de la dècada de 1850 la tribu klickitat Tribe marxà a l'actual comtat de Jackson (Oregon) al nord i s'assentà en l'àrea, fronterera amb els modoc, shasta, takelma, Latgawas, i umpqua Indian tribes had already lived within the present boundaries of that county.

Entre 1820 i 1830 una epidèmia de febre va colpejar les tribus de la vall de Willamette. Els klickitat van aprofitar-se de la caiguda de la població en aquesta regió, van travessar el riu Columbia i van ocupar el territori ocupat pels umpqua. Això no fou permanent i van ser empesos de tornada a la seva pàtria original.

La Guerra Klickitat va esclatar el 1855. Els klickitats van capitular i es van unir al tractat de Yakima al Campament Stevens el 9 de juny de 1855. Van cedir les seves terres als Estats Units. La majoria d'ells es van establir a la reserva índia Yakima.

Viles klickitat esmenades en fonts històriques[modifica]

Referències[modifica]

  1. Jacobs, Melville. A Sketch of Northern Sahaptin Grammar. 4. University of Washington Publications in Anthropology, 1931, p. 85–292. 

Lectures[modifica]

Enllaços externs[modifica]