Klickitats

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de grup humàKlickitat

Guerrer klickitat, 1899
Tipusètnia Modifica el valor a Wikidata
Població totalCa. 600 en 1780; ca. 400 en 1910
LlenguaSahaptin, anglès
ReligióCristianisme
Grups relacionatsYakama, cowlitz, teninos.
Regions amb poblacions significatives
EUA (Washington Washington)

Els klickitats (també klikitat) són uns amerindis dels Estats Units de la cultura del nord-oest del Pacífic. Avui formen part de la tribu reconeguda federalment de les Tribus i Bandes Confederades de la Nació Yakama.

Parlaven el sahaptin, els seus veïns orientals eren els yakama, que parlaven una varietat de la mateixa llengua. Llurs veïns occidentals eren tribus salish i chinooks. Llur nom s'ha perpetuat en el comtat de Klickitat (Washington), Klickitat, Klickitat Street a Portland (Oregon), i el riu Klickitat, tributari del riu Columbia.

Els klickitats es caracteritzaven per ser comerciants actius i emprenedors, i van exercir com a intermediaris entre les tribus de la costa i les que vivien a l'est de les Muntanyes Cascade.

Nom[modifica]

L'etnònim "klikitat" es creu que deriva d'una paraula chinook que vol dir "més enllà", en referència a les muntanyes Rocoses. Tanmateix els klickitats s'anomenen a si mateixos qwû'lh-hwai-pûm que vol dur "poble de la planura" (X̣ʷáɬx̣ʷaypam).[1]

Altres noms per als klickitat són:

Història[modifica]

Les terres ancestrals dels klickitat estaven situades al nord del riu Columbia, a la capçalera dels rius Cowlitz, Lewis, White Salmon i Klickitat, en els actuals comtats de Klickitat i Skamania. Van ocupar la seva base més tard després que els yakama creuessin el riu. En 1805 els klickitat van ser trobats per l'expedició de Lewis i Clark hivernant als rius Yakima i Klickitat i estimaren el seu nombre en uns 700 individus.

A començaments de la dècada de 1850 la tribu klickitat marxà a l'actual comtat de Jackson (Oregon) al nord i s'assentà en l'àrea, fronterera amb els modoc, shasta, takelma, latgawa, i umpqua Indian tribes had already lived within the present boundaries of that county.

Entre 1820 i 1830 una epidèmia de febre va colpejar les tribus de la vall de Willamette. Els klickitat van aprofitar-se de la caiguda de la població en aquesta regió, van travessar el riu Columbia i van ocupar el territori ocupat pels umpqua. Això no fou permanent i van ser empesos de tornada a la seva pàtria original.

La Guerra Klickitat va esclatar el 1855. Els klickitats van capitular i es van unir al tractat de Yakima al Campament Stevens el 9 de juny de 1855. Van cedir les seves terres als Estats Units. La majoria d'ells es van establir a la reserva índia Yakima.

Viles klickitat esmenades en fonts històriques[modifica]

Referències[modifica]

  1. Jacobs, Melville. A Sketch of Northern Sahaptin Grammar. 4. University of Washington Publications in Anthropology, 1931, p. 85–292. 

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]