Shaw's Road

Plantilla:Infotaula geografia políticaShaw's Road

Localització
Map
 54° 34′ 37″ N, 6° 00′ 18″ O / 54.577°N,6.005°O / 54.577; -6.005

Shaw's Road (en gaèlic irlandès Bóthar Seoighe) també conegut com a Pobal Feirste (Comunitat Farset) i The Irish Houses[1] és una petita Gaeltacht (zona de parla gaèlic irlandès) a Belfast, comtat d'Antrim, Irlanda del Nord.

La Gaeltacht fou fundada en 1969 quan cinc famílies de Belfast construïren llurs cases plegats en un nou desenvolupament al carrer. La comunitat s'ha expandit a través dels anys i ara hi ha 22 cases a la Gaeltacht.

En 1971 un grup de pares de la Gaeltacht establiren la primera escola en irlandès a Irlanda del Nord. Després de molts turbulències durant el conflicte d'Irlanda del Nord i una llarga campanya, l'escola va rebre reconeixement oficial del Departament d'Educació d'Irlanda del Nord en 1985.[2] L'escola ha crescut ràpidament i ja no està sota l'administració directa de la Gaeltacht, però encara s'ensenya en irlandès i hi assisteixen uns 350 estudiants.

La Gaeltacht de Shaw té una forta cultura de música tradicional, dansa i drama i el gaèlic irlandès continua sent la llengua habitual de comunicació entre els residents.[3]

Sovint hi ha confusió entre la Gaeltacht de Shaw's Road i el Gaeltacht Quarter a West Belfast,[4] que és un projecte reelacionat, però més recent i diferent situat al centre del districte de Falls Road. La Gaeltacht de Shaw's Road és a la vora d'Andersonstown.

Referències[modifica]

  1. Mac Póilin, Aodán (2007) "Nua-Ghaeltacht Phobal Feirste: Ceachtanna le foghlaim?" In: Wilson McLeod (Ed.) Gàidhealtachdan Ùra; Leasachadh na Gàidhlig agus na Gaeilge sa Bhaile Mhòr. Edinburgh: Edinburgh University, p. 31.
  2. Maguire, Gabrielle (1991) Our Own Language, An Irish Initiative. Clevedon: Multilingual Matters.
  3. Nig Uidhir, Gabrielle (2006) “The Shaw’s Road urban Gaeltacht: role and impact.” In: Fionntán de Brún (ed.), Belfast and the Irish Language. Dublin: Four Courts Press, pp. 136-146.
  4. Mac Póilin, Aodán (2007) "Nua-Ghaeltacht Phobal Feirste: Ceachtanna le foghlaim?" In: Wilson McLeod (Ed.) Gàidhealtachdan Ùra; Leasachadh na Gàidhlig agus na Gaeilge sa Bhaile Mhòr. Edinburgh: Edinburgh University, pp. 57-59.

Enllaços externs[modifica]