Sheng

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'instrument musicalSheng
Sheng (Chinese mouth organ).jpg
Tipus instrument de llengüeta lliure
Classificació Hornbostel-Sachs 412.132
Originari de Xina
Modifica les dades a Wikidata

El sheng és un instrument musical polifònic de llengüeta lliure provinent de la Xina. Consisteix en una sèrie de tubs verticals en els quals el músic bufa a través d’una embocadura.

Sheng

Es tracta d’un instrument antiquíssim. Les primeres representacions pictòriques del sheng daten de 1100 abans de Crist, i encara es conserven instruments de la era Han (206 a.C - 220 d.C.).[1] El sheng és l’iniciador de tota una família d’instruments de llengüeta lliure que inclou el sho japonès, el khene de Lao o, més tard, instruments occidentals com l’harmònica o l’acordió.[2]

Història[modifica]

Les primeres referències al sheng les trobem a les inscripcions dels ossos oraculars de la dinastia Yin (que va acabar entre els segles XI i XII a.C.), i el Shih Ching (Llibre de les Odes) parla del seu ús comú abans de l’època de Confuci (550 a.C.). Des d’aquelles èpoques remotes l’instrument s’ha mantingut molt popular i apreciat dintre la noblesa xinesa, i ha anat evolucionant i sofisticant-se fins a arribar al sheng modern de 32 tubs.[2]

Actualment l’instrument és molt emprat en molts gèneres de música tradicional xinesa, com per exemple l’òpera xinesa, i forma part de l’orquestra xinesa moderna.

Acústica i interpretació[modifica]

Cada un dels tubs del sheng conté una llengüeta metàl·lica que, al passar l’aire a través del tub, vibra en una freqüència determinada produint la nota desitjada. El sheng es pot fer sonar tant bufant com inhalant, el que permet produir un so gairebé continu, ja que no és necessari parar de tocar per agafar aire.

Referències[modifica]

  1. «Encyclopædia Britannica» (en en). Wikipedia, 03-02-2018.
  2. 2,0 2,1 «[http://www.ksanti.net/free-reed/history/sheng.html The Classical Free-Reed, Inc. History of Asian Free-Reed Instruments: The Sheng]». www.ksanti.net. [Consulta: 3 febrer 2018].