Productor creador

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Showrunner)
Infotaula ocupacióProductor creador
Tipus d'ocupació
professió Modifica el valor a Wikidata

El productor creador,[1] també conegut com a productor guionista,[2] és, en el món professional del cinema i la televisió, un terme que defineix la persona encarregada del treball diari d'un programa o sèrie de televisió i l'objectiu és, entre d'altres, dotar de coherència als aspectes generals del programa. El terme és gairebé exclusiu de la cultura i indústria de la televisió dels Estats Units i Canadà. A diferència del cinema, on els directors s'encarreguen de tot l'apartat creatiu de la producció, el treball del productora guionista en televisió està per sobre del director.[3] El productor guionista, normalment, sol ser un dels guionistes o creadors del programa.[4] Sovint apareixen acreditats simplement com productors executius.[5]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Productor creador
  1. «productor creador | productora creadora». Terminologia de les plataformes de vídeo a la carta. TERMCAT. [Consulta: 15 juny 2023].
  2. «productor guionista | productora guionista». Cercaterm. TERMCAT, Centre de Terminologia. [Consulta: 14 juliol 2022].
  3. Janice Rhoshalle Littlejohn «TV's showrunners outrank directors». Variety, 15-08-2008.
  4. Complications Ensue: The Crafty TV and Screenwriting Blog
  5. «Writers Guild of America, TV Writers Booklet #1-final, Chapter Four Executive Producers». Arxivat de l'original el 2016-04-17. [Consulta: 30 març 2021].