Siddiq Barmak

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaSiddiq Barmak

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(fa) صدیق برمک Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement7 setembre 1962 Modifica el valor a Wikidata (61 anys)
província de Panjshir (Afganistan) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióInstitut Gueràssimov de Cinematografia - pel·lícula Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciódirector de cinema, muntador, productor de cinema, guionista, realitzador Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Premis

IMDB: nm1383995 Allocine: 90848 Allmovie: p363052 TMDB.org: 77273 Modifica el valor a Wikidata

Siddiq Barmak (persa: صدیق برمک, nascut el 7 de setembre de 1962) és un director de cinema i productor afganès. El 2004, Barmak va guanyar el premi a la millor pel·lícula en llengua estrangera als Globus d'Or pel seu primer llargmetratge, Osama.[1] Va rebre una llicenciatura en direcció de cinema per l'Institut de Cinema de Moscou (VGIK) el 1987.

Osama[modifica]

Hi ha un ressò estilístic a Osama que apareix a les pel·lícules afganeses de la dinastia iraniana Makhmalbaf. Barmak va dirigir Osama amb un important finançament i assistència de Mohsen Makhmalbaf. El director iranià va invertir en la pel·lícula, prestant a Barmak la seva càmera Arriflex i animant-lo a enviar la pel·lícula a festivals internacionals, que finalment van generar més finançament de productors japonesos i irlandesos.[2] Barmak va rebre la "Medalla de Plata Fellini de la UNESCO" pel seu drama, Osama, el 2003.

Moviment d'educació infantil afganesa[modifica]

Barmak també és director del Moviment d'Educació Infantil Afganès (ACEM), una associació que promou l'alfabetització, la cultura i les arts, que també va ser fundada per Makhmalbaf. L'escola forma actors i directors per al cinema afganès recentment emergent. Barmak és una de les figures cèlebres del cinema persa així com del emergent cinema de l'Afganistan.

Filmografia[modifica]

Ha escrit guions i ha fet curtmetratges i produït diverses pel·lícules.

Referències[modifica]

  1. Winners & Nominees 2004, Golden Globes, <https://www.goldenglobes.com/winners-nominees/2004?page=2>. Consulta: 16 febrer 2020
  2. Meek, James «Through the dark black smoke of war». The Guardian [London], January 16, 2004 [Consulta: 31 octubre 2010].