Sinan ibn Thabit

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaSinan ibn Thabit
Biografia
Naixement(ar) أبو سعيد سنان بن ثابت بن قرة Modifica el valor a Wikidata
c. 880 Modifica el valor a Wikidata
Bagdad (Califat Abbàssida) Modifica el valor a Wikidata
Mort943 Modifica el valor a Wikidata (62/63 anys)
Bagdad (Califat Abbàssida) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióIslam Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómatemàtic, astròleg, astrònom, metge Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsIbrahim ibn Sinan Modifica el valor a Wikidata
PareThàbit ibn Qurra Modifica el valor a Wikidata

Sinan ibn Thabit (àrab: أبو سعيد سنان بن ثابت بن قرة) (Bagdad, c. 880 - Bagdad, 943), de nom complet Abu Said Sinan ibn Thabit ibn Qurra, va ser un metge islàmic del segle X dC.

Vida i obra[modifica]

Era fill del conegut matemàtic Thabit ibn Qurra i va ser pare del també matemàtic, Ibrahim ibn Sinan.[1]

El seu pare va morir quan ell era jove i encara no tenia cap càrrec important a la cort, però sota els califes al-Muktafí i al-Múqtadir va obtenir gran respecte i va ser nomenat metge oficial del califa, dirigint tots els hospitals de la capital. Tant és així que el 931 dC el califa al-Múqtadir va dictar un edicte obligant a que tots els metges havien de ser examinats per Sinan ibn Thabit per certificar la seva competència clínica,[2] abans d'obtenir la llicència per exercir a la ciutat de Bagdad, subjecte a les inspeccions d'un superintendent (Muhtasib).[3]

Durant el califat d'al-Qàhir (932-934) va patir certa persecució perquè no era musulmà (era sabià) i se'n va anar a Khorasan, però aviat va retornar a Bagdad, després de convertir-se a l'Islam.[4]

Segons sembla va escriure una vintena de llibres,[5] entre ells un tractat d'història dels reis siríacs, un compendi sobre la religió sabiana, alguns opuscles de matemàtiques i astronomia i diversos treballs de medicina, però no es conserva cap de les seves obres.

Referències[modifica]

  1. Leaman, 2015, p. 374.
  2. Niazi i Riggs, 2020, p. x.
  3. Syed, 2002, p. 4.
  4. Khallikan, 2010, p. 45.
  5. Usaibia, 2020, p. 130.

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]

  • O'Connor, John J.; Robertson, Edmund F. «Sinan ibn Thabit» (en anglès). MacTutor History of Mathematics archive. School of Mathematics and Statistics, University of St Andrews, Scotland.
  • Dold-Samplonius, Yvonne. «Sinan Sinan Ibn Thabit Ibn Qurra, Abu Sa‘id» (en anglès). Complete Dictionary of Scientific Biography, 2008. [Consulta: 28 març 2024].