Sistema de referència no inercial

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Figura 1. Sistema de referència en rotació (S') respecte a un altre sistema (S).

A la mecànica newtoniana es diu que un sistema de referència és no inercial quan en ell no es compleixen les Lleis del moviment de Newton. Donat un sistema de referència inercial, un segon sistema de referència serà no inercial quan descrigui un moviment accelerat respecte al primer. L'acceleració del sistema no inercial pot ser deguda a:

  • Un canvi en el mòdul de la seva velocitat de translació (acceleració lineal).
  • Un canvi en la direcció de la seva velocitat de translació (per exemple en un moviment de gir al voltant d'un sistema de referència inercial).
  • Un moviment de rotació sobre ell mateix (vegeu la figura 1).
  • Una combinació d'alguns dels anteriors

Un exemple de sistema no inercial podria ser el corresponent a un sistema de coordenades "fix a la Terra", en el qual els moviments dels cossos serien mesurats respecte a punts de la Terra que estarien girant.

Un observador situat en un sistema de referència no inercial haurà de recórrer a forces fictícies (com la força de Coriolis o la força centrífuga) per a poder explicar els moviments respecte a dit sistema de referència.

essent rigorosos, podria argumentar-se que els sistemes de referència inercials no existeixen, o com a mínim no en el nostre entorn, donat que la Terra gira sobre ella mateixa i també al voltant del Sol, i aquest, al seu torn, ho fa respecte al centre de la Via Làctia. Tanmateix, per a resoldre molts problemes resulta convenient considerar la superfície de la Terra com un sistema de referència inercial.


Figura 2. El moviment circular és un sistema de referència no incercial.


Figura 3. El sistema de referència (O, x, y) es consideraria un sistema de referència inercial, mentre que (O, x', y') seria un sistema de referència no inercial.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • French A. P.: Mecánica Newtoniana, MIT Physics Course, Ed. Reverté, 1978.
  • Martínez Benjamín, J. J.: Mecánica Newtoniana. Edicions UPC, 2001.
  • Marion, J. B.: Dinámica Clásica de las Partículas y Sistemas. Ed. Reverté, Barcelona, 1981.
  • Kittel y otros: Mecánica, Berkeley Physics Course (vol. I). Segunda edición. Ed. Reverté. Barcelona, 1992.
  • Goldstein, H.: Mecánica Clásica, Ed. Reverté (20 ed.). 1992.

Enllaços externs[modifica]

Nivell d' iniciació
Nivell avançat