Sistema electrònic d'instruments de vol

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
EFIS en un Airbus A380.
EFIS en un Eclipse 500.

Un sistema electrònic d'instruments de vol, o EFIS per les seves sigles en anglès (Electronic Flight Instrument System),[1] és un sistema d'instruments de la cabina de vol en la qual la tecnologia de visualització utilitzat és electrònica en lloc d'electromecànics. EFIS normalment consta d'una pantalla principal de vol (PFD), pantalles multifunció (MFD) i una pantalla per al sistema d'indicació de motor i avís a la tripulació (EICAS). Tot i que els monitors tub de raigs catòdics (CRT) es van utilitzar en un principi, les pantalles de cristall líquid (LCD) són ara més comuns.

El complex indicador electromecànic d'actitud (ADI) i l'indicador de situació horitzontal (HSI) van ser els primers candidats per al reemplaçament per EFIS. No obstant això, ara hi ha pocs instruments de la cabina de vol per al qual no es disposa de pantalla electrònica.

Descripció general[modifica]

Les possibles aplicacions de sistemes EFIS varien molt. Un avió lleuger pot ser equipada amb una unitat de pantalla, on es mostren les dades de vol i de navegació. Un avió de fuselatge ample és probable que tingui sis o més pantalles de presentació.

Una configuració EFIS tindrà els següents components:

  • Pantalles de presentació
  • Controls
  • Processadors de dades

Un EFIS bàsics podrien tenir tots aquests components una sola pantalla amb pocs controls el panell.

Pantalles de presentació[modifica]

Pantalla principal de vol[modifica]

Article principal: Pantalla principal de vol

A la cabina de vol, les pantalles de presentació són les parts més visibles d'un sistema EFIS, i són les seves característiques les que li donen lloc al nom de "cabina de pilotatge de vidre". La pantalla de presentació que pren el lloc del ADI es diu pantalla principal de vol (en anglès Primary Flight Display / PFD). Si una pantalla separada substitueix la HSI, es diu pantalla de navegació. El PFD mostra tota la informació crítica per al vol, inclosa la velocitat aerodinàmica, altitud, rumb, actitud, velocitat vertical i guinyada. La PFD està dissenyat per millorar la consciència de la situació d'un pilot, mitjançant la integració d'aquesta informació en una sola pantalla en lloc de sis diferents instruments analògics, reduint la quantitat de temps necessari per controlar els instruments. La PFD també augmentar la consciència situacional de la tripulació de l'avió en alertar de condicions inusuals o potencialment perilloses - per exemple, de baixa velocitat, alta taxa de descens - canviant el color o la forma de la pantalla o alertes d'àudio.

Els noms de "Electronic Attitude Director" i "Electronic Horitzontal Situation Indicator" són utilitzats per alguns fabricants. No obstant això, una ADI simulada és només la peça central de la PFD. La informació addicional està superposada a les dues i disposats al voltant del gràfic.

La Pantalla Multi-funció pot fer que una pantalla de navegació per separat es vegi innecessària. Una altra opció és utilitzar una pantalla gran per mostrar tant la PFD i la pantalla de navegació.

El PFD i la pantalla de navegació (i la pantalla multi-funció, quan estigui instal·lada) sovint són físicament idèntics. La informació mostrada està determinada pel sistema d'interfícies en què estan instal·lades les pantalles. Així, l'explotació de les peces de recanvi s'ha simplificat les pantalles poden instal·lar-se en qualsevol posició.

Unitats de LCD generen menys calor que els monitors CRT, un avantatge en un panell d'instruments congestionats. També són més lleugers, i ocupen menys volum.

Multi-Function Display (MFD)/Navigation Display (ND)[modifica]

El MFD (Multi-Function Display) mostra la navegació i la informació en temps real de múltiples sistemes. Les Pantalles multifuncionals amb freqüència es van idear com "Cartes centralitzades" o "Cartes Digitals, on les tripulacions poden superposar informació diferents sobre un mapa o un gràfic. Exemples d'informació de superposició MFD incloure pla de ruta actual de l'aeronau, informació del temps proveïda al radar de bord o bé pels radars meteorològics en terra, per exemple, NEXRAD, l'espai aeri restringit i el tràfic d'aeronaus. Els equips multifuncionals també pot ser usat per a veure altres tipus de recobriment de les dades (per exemple, el pla de ruta actual) i es calcula superposició de dades de tipus, per exemple, el lliscament de ràdio de l'aeronau, donada la situació actual sobre el terreny, els vents, i la velocitat de l'aeronau i d'altitud.

Les pantalles multifuncionals també pot mostrar informació sobre els sistemes d'aeronaus, com ara el combustible i els sistemes elèctrics. Igual que amb la PFD, l'MFD es pot canviar el color o la forma de les dades per alertar la tripulació a situacions perilloses. electrònica centralitzada de seguiment d'aeronaus (ECAM).

Referències[modifica]