Skjálfandi

Infotaula de geografia físicaSkjálfandi
Imatge
TipusBadia Modifica el valor a Wikidata
Part deoceà Àrtic Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaNorðurland eystra (Islàndia) Modifica el valor a Wikidata
Map
 66° 05′ 49″ N, 17° 33′ 14″ O / 66.096933°N,17.553864°O / 66.096933; -17.553864
Afluent

Skjálfandi és, geològicament, més una badia que un fiord del nord d'Islàndia. Acull la localitat de Húsavík. Allà construí la seva casa Gardar Svavarsson durant la colonització d'Islàndia. En la seva part més oriental hi ha l'illa de Flatey.

Nom[modifica]

La paraula Skjálfandi es tradueix com 'la badia del terratrèmol', un fenomen que passa amb freqüència. Amb tot, la majoria d'aquests moviments sols poden ser percebuts pels sismògrafs.

Història[modifica]

La badia es creà per l'activitat de les glaceres que hi havia a terra ferma. En l'actualitat és la desembocadura dels rius Skjálfandi Flói, d'origen glaciar, i Laxá, famós pels seus salmons.

El viking suec Gardar Svavarsson fou el primer europeu en instal·lar-se a Islàndia cap al 860. Construí la seva casa en aquesta badia, on passà diversos hiverns abans d'abandonar novament l'illa.

Característiques[modifica]

La població principal de la badia és Húsavík, just davant del Kinnarfjöll, una cadena muntanyosa que es troba a l'altre costat de la badia i que es troba coberta per neu durant tot l'any. El seu punt més elevat s'alça fins als 1.100 msnm i és d'origen volcànic.

A la badia hi viuen diferents espècies de balenes, dofins i aus.[1]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Skjálfandi