Solo (música)

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Louis Armstrong com a solista

En música, un solo (del italià: solo, “sol”, tot i que assolo és ara utilitzat en italià per a referir-se al solo musical) és una peça o una secció d'una peça tocada o cantada per un artista solista. En la pràctica això significa diverses coses, depenent del tipus de música i el context. La paraula també s'utilitza per a l'acte de realitzar un solo, i a vegades per a l'artista (més sovint un solista). El plural és soli o la forma més corrent solos. En algun context aquests són intercanviables, però solos tendeix a ser restringit a la música clàssica, i tendeix a referir-se o als solistes o als passatges de solo en una peça única: no s'utilitza habitualment per referir-se a unes quantes peces que són per a artistes solistes. A més, la paraula solos pot ser utilitzada per referir-se a un nombre petit de parts simultànies assignades a músics solistes en una composició orquestral. En el concerto grosso barroc, el terme per designar tal grup de solistes és concertino.

En el Barroc i períodes clàssics, la paraula solo era virtualment equivalent a sonata, i es podria referir o a una peça per a un instrument de melodia amb acompanyament continu, o a una sonata per a un instrument de melodia sol, com les Sonates i partites per a violí sol de Johann Sebastian Bach.[1]

En moltes actuacions de jazz, cada número alterna seccions de conjunt amb seccions de solo on un artista interpreta completament sol, o amb l'acompanyament musical discret d'altres músics.

En la música popular un solo fa referència a una melodia improvisada i agradable[2] interpretada per un artista solista o destacat i també es pot referir a un solo de percussió. En el gènere de música country un solo s'anomena un ride.

Articles relacionats[modifica]

Fonts[modifica]

  1. David Fuller, "Solo", The New Grove Dictionary of Music and Musicians, second edition, edited by Stanley Sadie and John Tyrrell (London: Macmillan Publishers, 2001).
  2. Miller, Michael (2004). The Complete Idiot's Guide to Solos & Improv. ISBN 1592572103.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Solo (música) Modifica l'enllaç a Wikidata