Vés al contingut

Son Fullana

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula edifici
Infotaula edifici
Son Fullana
Nom en la llengua originalRafal d'en Fullana (1461), Es Pujol (1578)
Dades
TipusPossessió Modifica el valor a Wikidata
Primera menció escrita1461 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Altitud188 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaLlucmajor (Mallorca) Modifica el valor a Wikidata
Map
 39° 29′ N, 2° 56′ E / 39.49°N,2.94°E / 39.49; 2.94
Activitat
ActivitatCultiu de xampinyons

Son Fullana és una possessió del terme municipal de Llucmajor, Mallorca, situada al nord-est, a la carretera que uneix Llucmajor amb Porreres.

El 1461 era coneguda per Rafal d'en Fullana, el 1578 rebia el nom d'es Pujol i estava dividida en dues possessions, una de Joan Fullana i anomenada Son Fullana des Pujol, i l'altra d'Antoni Fullana. Té cases i molí de sang. Estaven dedicades a vinya i a conreus de cereals i lleguminoses. Posteriorment hi hagué noves segregacions.[1] També s'hi extragué marès i, actualment, en les seves pedreres s'hi cultiven xampinyons.

Construccions

[modifica]

Les cases de la possessió es disposen en forma d'una "L" i integren l'habitatge humà i diverses dependències agropecuàries: una portassa coberta amb volta de canó, un forn, un celler i cups. També n'hi ha d'altres de forma aïllada, entorn de la casa: tres barraques de bestiar, un galliner, un molí de vent fariner, uns sestadors construïts recentment i una era. L'habitatge té dues altures: planta baixa i porxo. La façana principal, orientada al sud-est, presenta una disposició asimètrica de les obertures. La planta baixa consta d'un portal d'arc de mig punt amb llindar, dovelles i carcanyols, flanquejat per un finestró atrompetat i una finestra allindanada amb ampit motllurat. Al costat del portal hi ha un pedrís adossat a la façana. Hi ha un rellotge de sol a un cantó de la façana principal, documentat al segle xix. Com a instal·lacions hidràuliques hi ha una cisterna i dos aljubs, un d'ells amb dos colls.[2]

Referències

[modifica]
  1. Dolç i Dolç, Miquel (coord.). Gran Enciclopèdia de Mallorca. Volum 6. Palma: Promomallorca, p. 78. ISBN 84-8661702-2. 
  2. de Luna, J; i col «Arquitectura de Fora Vila Tom II» (pdf). Catàleg de béns immobles [Llucmajor], 2000, pàg. 11. Arxivat de l'original el 5 de gener 2014 [Consulta: 11 gener 2014].