Son Montserrat (Santa Maria del Camí)

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula d'edifici
Son Montserrat
Dades
Tipus possessió
Ubicació geogràfica
EstatEspanya
AutonomiaIlles Balears
IllaMallorca
MunicipiSanta Maria del Camí
39° 39′ 09″ N, 2° 46′ 03″ E / 39.6526°N,2.76755°E / 39.6526; 2.76755Coord.: 39° 39′ 09″ N, 2° 46′ 03″ E / 39.6526°N,2.76755°E / 39.6526; 2.76755
Modifica les dades a Wikidata

Son Montserrat és una possessió de Santa Maria del Camí, situada al costat de la carretera de Bunyola (antic camí de Sóller).

Història[modifica]

Es va formar en el segle XVII després dels establits produïts a la possessió de la Cavalleria de Santa Maria del Camí en aquella època.[1] Antoni Jaume Montserrat n'era el propietari l'any 1661. L'origen del nom de la propietat cal cercar-ho en aquest malnom de la família Jaume que en fou propietària durant els segles XVII i XVIII. En el segle XVIII va passar per compra a la família Aguiló. A l'Apeo de 1818 apareix com a propietari Tomàs Aguiló. Hi havia les cases, amb 36 quarterades de terreny (vinyes i conreu) i estava valorada en 6255 lliures mallorquines. L'amillarament del 1863 assenyala que Son Montserrat era propietat de Francesc Fortesa. Aleshores ocupava una superfície de 27 quarterades i les seves terres estaven destinades al conreu de l'ametler i la vinya.

Les cases[modifica]

Les cases tenen dos bucs, un de dues altàries i l'altre d'una sola planta, corresponent als antics sestadors i pallissa. El buc principal de dues plantes i dos aiguavessos alberga l'habitatge i un celler que ha estat rehabilitat com a dependències de l'habitatge. El portal està emmarcat de pedra viva amb una incisió a la llinda.

A l'esquerra hi ha dos portals més, un allindanat, corresponent a l'antiga capella, i un altre de mig punt amb brancals de pedra viva i dovelles de marès, així com un voladís de teules i un colcador adossat a la dreta. En el primer pis s'obrin diverses obertures disposades de forma asimètrica, de les quals destaquen tres finestres conopials amb ampit de marès motllurat. El parament està decorat amb pedretes negres incrustades i la coberta, de teula àrab, té una cornisa lobulada. A l'interior destaca un arc amb dovelles de marès i una capelleta que encara conserva un petit altar. En aquesta estança apareixen dos portals amb emmarcament de marès decorat.

Respecte a les instal·lacions hidràuliques, la casa compta amb una cisterna de pedra interior amb el coll octogonal i un aljub amb coll i pica situats dins una espècie de capella amb un arc trilobulat.[2]

Notes[modifica]

  1. «Montserrat, Son». A: Miquel Dolç i Dolç (coord.). Gran Enciclopèdia de Mallorca. Volum 11. Palma: Promomallorca, p. 132. ISBN 84-8661702-2. 
  2. Alea Serveis Professionals SL Catàleg de béns patrimonials de Santa Maria del Camí. Ajuntament de Santa Maria del Camí, 2009