Sonar

De Viquipèdia
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 23:51, 25 març 2016 amb l'última edició de Langtoolbot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Salta a la navegació Salta a la cerca
Per a altres significats, vegeu «Sonar (desambiguació)».
Popa d'una fragata francesa de la classe F-70 mostrant un sonar tipus VDS (Variable Depth Sonar Sonar de Profunditat Variable) remolcat en posició de transport.
Esquema d'un sonar

El sonar (acrònim de Sound Navigation And Ranging) és un sistema de localització submarí similar al basat en l'emissió d'ultrasons, que reboten en els cossos submarins, i la recepció i interpretació dels seus ressons.[1] S'utilitza principalment en la navegació submarina, ja que sota l'aigua les ones electromagnètiques no es propaguen a grans distàncies, fent inútil l'ús del radar.

Funcionament

Està compost per un transmissor, un emissor, un receptor i un indicador. El transmissor emet un feix d'impulsos ultrasònics a través de l'emissor. Quan xoquen amb un objecte els impulsos es reflecteixen i formen un senyal d'eco que és captat pel receptor. El receptor amplifica l'energia de les ones de l'eco i genera un senyal que s'envia a l'indicador, constituït per una pantalla on es veu l'objecte en el qual han rebotat les ones.

Usos

El sonar s'utilitza a la mar en la detecció d'objectes submergits: submarins, mines, vaixells enfonsats, moles de peixos, etc. També és usat en metal·lúrgia per a fer inspeccions per ultrasons, en múltiples aplicacions en la medicina, com les ecografies, etc.

Principi biològic

Article principal: Ecolocalització

Alguns animals posseeixen un "sonar natural" com és el cas dels dofins i altres cetacis, que l'utilitzen per a orientar-se i trobar aliment. Els ratpenats el fan servir per a orientar-se i caçar en la foscor, i emeten vibracions ultrasòniques curtes les quals es reflecteixen en els objectes propers.

Referències

  1. «Sonar». Diccionari de la llengua catalana de l'IEC. Institut d'Estudis Catalans.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sonar