Sonata en trio

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Sonata a trio)
Jump to navigation Jump to search

La sonata en trio, sonata trio o trio sonata (denominació usada, amb diverses variants)[1] és un patró de composició propi del Barroc l'essència del qual és que en la seva textura musical hi intervenen dues melodies agudes que participen amb un protagonisme comparable en el diàleg contrapuntístic, i una de greu que és la que correspon al baix continu i que queda en un terreny més d'acompanyament. Aquestes melodies són executades per dos instruments de tessitura aguda i els instruments que porten a terme el baix continu. Durant el segle XVII aquesta melodia era executada per un instrument melòdic de tessitura greu (violoncel, viola de gamba, fagot, etc. ) o bé per un instrument harmònic o polifònic (clavicèmbal, tiorba, arpa, etc.). A partir de l'obra d'Arcangelo Corelli, l'habitual és que ambdós tipus d'instruments coincideixin en la interpretació del baix.

En aquelles composicions que l'autor indicava per a quin instruments estava pensada la composició –que eren la majoria però no totes– s'observa que la major part de les sonates en trio són concebudes per a dos instruments de timbre igual, majoritàriament dos violins. Aquest és el cas de ... Així i tot també se’n troben per a instruments de vent com la flauta de bec, la travessera, l'oboè, la viola de gamba ...ja sigui en parelles de timbre igual, ja sigui de timbre heterogeni. Tal és el cas d'algunes de les sonates de l'op. 2 de Georg Friedrich Händel. Un cas més específic serien les sonates en trio per a orgue sol de Johann Sebastian Bach en les quals cada melodia aguda és interpretada per una mà i el baix es transfereix als pedals. Les sonates Opp. 1 i 3 de Corelli demanen dos violins, a més d'un violone, arxillaüt i orgue, mentre que les dels opp. 2 i 4 són concebudes per a dos violins, violone i clavicèmbal. És també a partir de principis del segle XVIII que les edicions de música angleses i holandeses van començar a tractar per igual les composicions que corresponien al concepte de sonata da camera i a la sonata da chiesa. Segurament que la sonata en trio va ser el tipus de música instrumental més popular del període i n'hi va haver una gran demanda, especialment entre els amateurs.

Primer moviment de la Sonata trio (o trio sonata) núm. 11, d'Arcangelo Corelli, en una versió amb instruments actuals: dos violins i piano. Primer moviment de la Sonata trio (o trio sonata) núm. 11, d'Arcangelo Corelli, en una versió amb instruments actuals: dos violins i piano. (pàg.)

Exemples de repertori[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Sonata en trio». Gran enciclopèdia de la música. Enciclopèdia Catalana, SLU. [Consulta: 2 setembre 2108].
Fonts
  • The Italian "Trio" Sonata, From Its Origins Until Corelli Peter Allsop, Oxford University Press 1992 ISBN 0-19-816229-4 (en)
  • La sonata a tre Christopher Hogwood, Edition BBC 1976 (en)
  • Italian Violin Music of the Seventeenth Century Willi Apel ISBN 0253306833 (en)
  • Die Triosonate Erich Schenk 1970 et 2005, Laaber Verlag ISBN 3-89007-623-8 (de)
  • Music an Appreciation Kamien Roger, Edition Sixth Brief (en)