Sonata per a violí i piano (Ravel)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Sonata per violí i piano (Ravel))
Infotaula obra musicalSonata per a violí i piano
Forma musicalsonata Modifica el valor a Wikidata
Tonalitatsol major Modifica el valor a Wikidata
CompositorMaurice Ravel Modifica el valor a Wikidata
Data de publicació1927 Modifica el valor a Wikidata
Instrumentaciópiano i violí Modifica el valor a Wikidata
Musicbrainz: b49702b8-2b06-4523-bd6e-7912c2ae2247 IMSLP: Violin_Sonata_No.2_(Ravel,_Maurice) Allmusic: mc0002365746 Modifica el valor a Wikidata

La Sonata per a violí i piano és una peça composta per Maurice Ravel entre 1922 i 1927. S'estrenà el 30 de maig de 1927 a la Sala Érard de París, amb George Enescu, al violí, i Ravel mateix al piano.

D'esquerra a dreta: Hélène Jourdan-Morhange, Madeleine Grey, Germaine Malançon i Maurice Ravel el 1925

Aquesta és l'última peça de música de cambra del compositor. La dedicà a Hélène Jourdan-Morhange, violinista i amiga del músic, però no la va poder crear a l'estrena per problemes de reumatisme. La gènesi inusualment llarga (cinc anys) no té una explicació clara: Ravel va dir que necessitava tot aquest temps per "eliminar notes innecessàries". Es refereix, en un altre text, que el violí semblava "substancialment incompatibles" amb el piano.

Consta de tres moviments i la seva execució dura uns quinze minuts. El segon moviment, Blues, reflecteix el gust del músic per la música americana, que va ser confirmat durant la seva estada als Estats Units i en la qual va visitar diversos clubs nocturns a Nova York amb especial George Gershwin. El tercer moviment és especialment virtuós en la seva part de violí.

Moviments[modifica]

  • Allegretto
  • Blues
  • Perpetuum Mobile