Soroll de granalla

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Fig.1 Simulació de soroll de dispar en fotons, disminueix d'esquerra a dreta i de dalt a baix. Quants menys fotons més gran és el soroll de dispar.

El soroll de granalla[1] o soroll de Poisson (en anglès shot noise) és un tipus de soroll que es dona en dispositius electrònics i òptics degut a la natura discreta dels electrons i fotons.[2][3] En electrònica el soroll de granalla és conseqüència de la natura discreta de la càrrega elèctrica. En dispositius òptics, en canvi, s'associa a les característiques de partícula de la llum. Aquest soroll és fàcilment observable quan el nombre d'electrons o fotons emesos és baix. Llavors es conclou que les fluctuacions segueixen una funció aleatòria.

Primeres observacions[modifica]

El descobriment del soroll de dispar va ser mercès al físic alemany Walter Schottky a principis del segle XX quan estudiava les fluctuacions del corrent en tubs de buit.[4]

Propietats[modifica]

  • El soroll de dispar es pot modelar per un procès de Poisson.
  • La relació senyal/soroll ve donada per : on és el nombre d'electrons o fotons de l'experiment en qüestió (vegeu Fig.1)
  • Quant més petit sigui el corrent electrònic o la lluminositat d'una imatge, més important serà aquest soroll de dispar.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Soroll de granalla». Termcat. [Consulta: 26 gener 2020].
  2. «Shot noise» (en anglès). www.uam.es. Arxivat de l'original el 2017-03-07. [Consulta: 6 març 2017].
  3. «Shot Noise :: Radio-Electronics.Com» (en anglès). www.radio-electronics.com. [Consulta: 6 març 2017].
  4. «Shot noise» (en anglès). 123.physics.ucdavis.edu. [Consulta: 6 març 2017].