Sortint del bany

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'obra artísticaSortint del bany
Tipuspintura Modifica el valor a Wikidata
CreadorJoaquim Sorolla
Creació1915
Mètode de fabricacióOli sobre llenç
MovimentPostimpressionisme
Mida130 (Alçada) × 150,50 (Amplada) cm
Col·leccióMuseu Sorolla, Madrid
Catalogació
Número d'inventari01115 Modifica el valor a Wikidata

Sortint del bany és una obra del pintor valencià Joaquim Sorolla i Bastida pintada a l'oli sobre llenç amb unes dimensions de 130 × 150,50 cm. Està datat, segons signatura, l'any 1915 i actualment es conserva en el Museu Sorolla de Madrid.

Història[modifica]

El quadre va ser pintat al juny de 1915, a València, en un descans del pintor dels seus treballs per la Hispanic Society of America. A aquest mateix període pertanyen obres tan notables com a Nena entrant en el bany pintat l'estiu d'aquest mateix any.

La sortida del bany a la platja va ser un tema recurrent per Sorolla i existeixen diverses obres de semblant contingut i mateix títol doncs tenien molt bon acolliment per part de crítica i públic.[1] En concret, aquest quadre ha estat exposat en múltiples ocasions:[2]

En 1929, a la mort de Sorolla, el quadre formava part del llegat del pintor a la seua esposa Clotilde i hui es conserva en el Museu Sorolla, encara que el quadre ha mantingut aquest caràcter itinerant i ha format part de diverses exposicions en època recent.[2]

Detalls i descripció[modifica]

En primer pla i ocupant gairebé per complet la composició apareix una dona gairebé de cos sencer que sosté en els seus braços a un nen recentment sortit de l'aigua i embolicat en una tela blanca. En el fons de la pintura i a excepció d'una petita franja superior de cel i una altra inferior de sorra, el protagonista absolut és el mar. En l'obra predominen brillants tons blanc-i-blaus que han estat aplicats amb una pinzellada carregada, àgil i deixa anar que ens evoca la clara llum del matí valencià.

Referències[modifica]

  1. «Saliendo del baño (1915)». Arte Historia.. Arxivat de l'original el 2016-07-12. [Consulta: 5 desembre 2015].
  2. 2,0 2,1 «Sortint del bany (1915)» (en castellà). Museu Sorolla. Biblioteca Digital. Fitxa de la obra. [Consulta: 5 desembre 2015].