Alferes

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Sous-lieutenant)

El grau d'alferes (de l'àrab al faris 'el cavaller que duu l'estendard', de la mateixa arrel que faras 'cavall o genet') és el grau inferior de l'oficialitat militar en diverses forces armades d'estats hispanòfons i lusòfons; pot equivaler al sotstinent o aspirant, etc., d'altres exèrcits.

Antecedents[modifica]

La figura de l'alferes és tradicional en les forces espanyoles, portugueses i iberoamericanes. Es remunta a l'edat mitjana, com mostra, per exemple, el cas de Rodrigo Díaz de Vivar (el Cid), el càrrec d'alferes del qual corresponia aleshores al de portaestendard del regne.

A Espanya[modifica]

A l'exèrcit de terra i de l'aire, així com a la Guàrdia Civil, és el primer grau d'oficial, per sota del grau de tinent. Dins l'OTAN rep el codi OF-1.

Insígnia[modifica]

A continuació apareix una selecció d'insígnies de rang d'alferes, intentant il·lustrar la varietat (i semblances) entre les insígnies. Cal notar que bastantes forces aèries fan servir el rang de "tinent de segona", si bé a les forces aèries dels països de la Commonwealth el rang equivalent és el d'oficial pilot.

Exèrcit Leutnant
Alemanya Alemanya Austràlia Austràlia Bulgària Bulgària Canadà Canadà Dinamarca Dinamarca Espanya Espanya Estats Units Estats Units França França Geòrgia Geòrgia Grècia Grècia Índia Índia Indonèsia Indonèsia Iran Iran Itàlia Itàlia Mèxic Mèxic Pakistan Pakistan Regne Unit Regne Unit Rússia Rússia
Força
aèria
Leutnant Pilot
officer
Pilot
officer
Pilot
officer
Infanteria
de Marina