Spaarne

Infotaula de geografia físicaSpaarne
Imatge
La boca del riu Spaarne
TipusRiu Modifica el valor a Wikidata
Inici
Entitat territorial administrativaHaarlem (Països Baixos) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióRingvaart
Cruquius
Final
Entitat territorial administrativaAmsterdam (Països Baixos) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióCanal del mar del Nord
Spaarndam
DesembocaduraIJ Modifica el valor a Wikidata
Map
 52° 20′ 20″ N, 4° 38′ 23″ E / 52.3389°N,4.6397°E / 52.3389; 4.6397
52° 24′ 55″ N, 4° 40′ 50″ E / 52.4153°N,4.6806°E / 52.4153; 4.6806
Afluent
Dades i xifres
Mida105 (longitud) km

Spaarne és un riu d'Holanda Septentrional parcialment canalitzat que connecta el canal de Ringvaart amb una ramificació del canal del mar del Nord. El riu Spaarne travessa Haarlem, Heemstede i Spaarndam.

Els canals històrics de les fosses de Haarlem estan connectats amb el riu Spaarne. Una resclosa situada a Spaarndam separa el riu del canal del mar del Nord. Segons l'historiador Sterck-Proot, el nom del riu prové probablement de la paraula spier que, en neerlandès antic, significa «senill».

Història[modifica]

Originalment el riu fluïa des del Haarlemmermeer (llac de Haarlem) a la badia de l'IJ que s'estenia des del Zuiderzee fins a Velsen. El segle xiii es va construir una presa amb rescloses a la desembocadura del riu Spaarne, on es va formar el poble de Spaarndam.

Després d'un segle de planificacions, el llac de Haarlem es va drenar entre 1850 i 1853 i es converteix en un pòlder. El riu Spaarne va esdevenir una branca del Ringvaart i va perdre la majoria del seu cabal i fondària.

La construcció del canal del mar del Nord, acabat el 1876, va reduir la major part de la badia de l'IJ en pòlders, però es va mantenir una petita secció canalitzada de l'IJ a Spaarndam per connectar el riu Spaarne amb el nou canal. Posteriorment, es va augmentar la profunditat del riu en benefici de les indústries que es trobaven en els seus marges.

Llocs d'interès als seus marges[modifica]

Al lloc d'unió del riu i amb el Ringvaart s'hi troba el Museu De Cruquius, el qual es troba al lloc on el 1850 hi havia una de les tres estacions de bombeig originals. S'utilitza màquines de vapor per bombar l'aigua des del pòlder de Haarlemmermeer. A les seves vores també s'observen l'Slot Heemstede, lloc de l'antic Castell de Heemstede, i nombrosos edificis històrics del centre de Haarlem, com la bàscula pública de Haarlem, el Museu Teyler, el Teylers Hofje o els molins De Hommel i De Adriaan.

Galeria d'imatges[modifica]

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Spaarne
  • J. M. Sterck-Proot, Tjeenk Willink, Haarlems oudste tijden: een vroeg-middeleeuwsch stadsbeeld, Haarlem, 1930 (en neerlandès).
  • Bert Sliggers, De loop van het Spaarne; de geschiedenis van een rivier, Haarlem, Schuyt, 1987 (en neerlandès).