Vés al contingut

Subscripció

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La subscripció o abonament és un model de negoci en la qual una persona té dret a un servei a través del pagament d'una quota.

En lloc de vendre productes individualment, amb una subscripció es comercialitza intermitentment en períodes variables (mensualment, anualment o per temporades) el consum d'un producte o l'accés a un servei. Aquesta forma de negoci ha provat ser eficient en casos on una venda única es converteix en una venda repetitiva, que pot crear certa lleialtat cap a una marca i que acaba sent útil per rastrejar a un usuari subscrit o que va cancel·lar la seva inscripció. La renovació d'una subscripció pot ser periòdica i activada automàticament, de manera que el cost d'una nova subscripció es paga per un preu preautorizat mitjançant una targeta de crèdit o un compte corrent, ja sense la intervenció de l'usuari.

Entre les indústries que utilitzen aquest mètode de comerç es troben els clubs de lectura, les companyies telefòniques, els subministradors de televisió per cable, les empreses de telefonia mòbil, els proveïdors d'Internet, canals televisius de pagament per esdeveniment, distribuïdors de programari, empreses de serveis financers, gimnasos i la indústria farmacèutica, així com diaris tradicionals (en paper) i revistes.

Efectes

[modifica]

Clients

[modifica]

Els consumidors poden trobar les subscripcions còmodes si estan segurs que compraran el producte regularment i poden estalviar diners.[1][2] El client estalvia temps en la nova tramesa del producte o servei.[3]

Les subscripcions que existeixen per donar suport a clubs i organitzacions anomenen als seus subscriptors "membres", i se'ls proporciona accés a un grup amb interessos similars.

Si el client té diversos serveis per subscripció, pot ser difícil controlar-ne el pagament. Si no es dóna de baixa d'algun servei a temps, és a dir, si es passa per alt el dia de càrrega, el pagament es farà automàticament, i no es podrà recuperar.[4][5]

Els preus de la subscripció poden simplificar el pagament de productes costosos, ja que sovint es poden pagar amb el pas del temps, i així, el producte pot semblar més assequible.[6] D'altra banda, la majoria de subscripcions a diaris i revistes es paguen per avançat, cosa que pot dificultar que alguns clients es subscriguin.

Proveïdors

[modifica]

Les empreses es beneficien perquè tenen garantit un flux d'ingressos previst i constant dels subscriptors durant la vigència de l'acord de subscripció.[7] Això no només redueix significativament la incertesa i el risc de l'empresa, sinó que sovint preveu un pagament anticipat (com en el cas de les revistes i les entrades per a concerts), permetent que els clients es lliguin molt a l'ús del servei i, per tant, siguin més propensos a renovar-lo, subscrivint l'acord per al següent període, abans que finalitzi l'acord actual.

Medi ambient

[modifica]

Com que als clients potser només els calen alguns dels productes rebuts, això pot donar lloc a residus i un impacte advers en el medi ambient, en funció dels productes. S'incrementa el volum de producció, el consum d'energia i de recursos naturals i, com a conseqüència, els costos de gestió de residus.

Vegeu també

[modifica]

Referències

[modifica]
  1. «Adopt Subscription Business Models in 2024: Why Should You Charge for Online Content?». wedevs.com. [Consulta: 21 setembre 2024].
  2. «A Subscription Pricing Strategy that Works». cxl.com. [Consulta: 21 setembre 2024].
  3. «How to use Consumer Involvement in Marketing». magnetmarke.com. [Consulta: 21 setembre 2024].
  4. «What are online subscriptions and how do I cancel them?». www.evz.de. [Consulta: 21 setembre 2024].
  5. «Résilier l'abonnement immédiatement». unsubby.com. [Consulta: 21 setembre 2024].
  6. «Purchase vs subscription models». www.economicshelp.org. [Consulta: 21 setembre 2024].
  7. «Subscription Business Model: 10 Amazing Industry Examples». www.garyfox.co. [Consulta: 21 setembre 2024].