Surf de vela

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula d'esportSurf de vela
Robby Naish a-1.jpg
Tipus esport aquàtic
Modifica dades a Wikidata
Dos windsurfistes en plena competició.

El surf de vela[1] (també conegut per l'anglès windsurf) és un esport de vela que consisteix a fer anar una taula amb una botavara per l'aigua. Se n'organitzen competicions mundials en què prima la velocitat i la tècnica. Es pot practicar tot l'any amb vestits de neoprè. És un esport força modern i forma part en el programa olímpic.

El surf de vela és una modalitat de l'esport de la vela que consisteix a desplaçar-se en l'aigua sobre una taula similar a una de surf, proveïda d'una vela. A diferència d'un veler, la vela o aparell d'una taula de surf de vela és articulat permetent la seva rotació lliure al voltant d'un únic punt d'unió amb la taula: el peu del pal. Això permet manipular l'aparell lliurement en funció de la direcció del vent i de la posició de la taula pel que fa a aquest últim. L'aparell és manipulat pel windsurfista mitjançant la botavara o com es coneix en anglès boom o wishbone.

Equip[modifica]

Un equip de surf de vela està compost per:

  • Vela: Impulsa la taula per la diferència de pressió existent entre ambdós costats de la mateixa degut a la diferent velocitat amb la que l'aire circula per les dues cares
  • Màstil: Pot ser d'una peça o separat en dues i que té per missions unir la vela a la taula i mantenir un perfil adequat de la vela
  • Peu del màstil: Compost per una junta de tipus cardan generalment d'algun tipus de goma que es pot doblar en totes les direccions. La seva missió és unir l'aparell a la taula i transmetre a aquesta la força generada pel vent en la vela.
  • Botavara: Formada per dos tubs (un a cada Amura de la vela) units per un extrem al pal (puny d'Amura) i per altra a la vela mitjançant un terme (escota).
  • Taula: Composta principalment per escuma de polietilè recoberta de resina epoxy. La seva longitud (eslora), forma i amplada (mànega) varia segons l'especialitat esportiva a la que va enfocada, rang de vent per al qual es troba dissenyada i pes del navegant. La seva missió és aconseguir el millor lliscament possible sobre l'aigua i sobre ella va pujat el navegant.
  • Quilla, aleta o aleró: Va prop de la popa i evita la deriva en navegació de planatge.
  • Orsa abatible: La missió és evitar la deriva de la taula a baixa velocitat (quan no s'ha arribat a la velocitat de planatge). És opcional i només les porten les taules de desplaçament de grans dimensions.
  • Arnés: Utilitzat pel navegant per a penjar de la botavara mitjançant uns caps i ajuda a evitar l'esgotament muscular.
  • Footstraps o cingles de subjecció per als peus: Té la finalitat de subjectar al windsurfista a la taula i evitar que caigui quan travessa les onades i a més li permet realitzar maniobres diverses.
  • Adaptador: Es col·loca entre la botavara i el pal per a tenir més adherència.
  1. «Surf de vela». Cercaterm. TERMCAT, Centre de Terminologia.

Vegeu també[modifica]