Vés al contingut

Synchrolift

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Syncrolift, Buenos Aires

Un synchrolift o syncrolift és un sistema per aixecar embarcacions fora de l'aigua per a tasques de manteniment o reparació. La nau és maniobrada sobre un bressol submergit que després és hissada per una sèrie de cabrestants o muntacàrregues electromecànics sincronitzats que col·loquen la plataforma a nivell del pis. En ser posada en sec, l'embarcació és situada sobre bogies al llarg de la seva eslora, que permeten que sigui remolcada sobre vies a les graderies de treball mitjançant un carro de transferència. La separació entre el lloc d'elevació i el de reparació permet desocupar el synchrolift i es pot treballar amb diversos vaixells simultàniament.

Els synchrolifts de major grandària poden aixecar vaixells de fins a 100 000 tones de pes mort[1] A causa d'aquesta capacitat, els syncrolifts han reemplaçat gairebé totalment als antics sistemes de dic sec, la majoria dels quals només poden manejar un vaixell alhora.[2]

Synchrolift va ser una empresa nord-americana fabricant d'aquests elevadors, fundada per l'enginyer Raymond Pearlson, inventor del dispositiu. Rolls Royce Group Plc la va adquirir en 1989.[3]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Rolls-Royce: Why choose a Syncrolift shiplift? Arxivat 2015-01-25 a Wayback Machine. (en anglès)
  2. Hayes 2005, p. 471.
  3. «Syncrolift | Products | Rolls-Royce Centenary - A Century Of Innovation». Arxivat de l'original el 2006-10-19. [Consulta: 18 octubre 2015].

Bibliografia[modifica]

  • Hayes, Brian Robert Michael. Infrastructure: a field guide to the industrial landscape. W.W. Norton, 2005. ISBN 0-393-05997-9. 

Enllaços externs[modifica]