Tècnica normativa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La tècnica normativa o tècnica legislativa és la disciplina que estudia la composició i redacció de les lleis i altres disposicions normatives, amb la finalitat d'aconseguir un ordenament jurídic coherent i que garanteixi la seguretat jurídica.

Catalunya[modifica]

El Departament de Presidència de la Generalitat de Catalunya, mitjançant l' Àrea de Millora de la Regulació,[1] és l'encarregat de vetllar per la qualitat normativa, d'elaborar i difondre directrius i d'analitzar l'impacte de les normes catalanes.

D'altra banda, a l'actualment desapareguda Oficina de Qualitat Normativa del Parlament de Catalunya li corresponien funcions relacionades amb la qualitat de les lleis aprovades pel Parlament.

Espanya[modifica]

A nivell estatal, el Consell de Ministres va aprovar el 2005 una resolució[2] amb les directrius de tècnica normativa que hauran d'aplicar els òrgans de l'Administració General de l'Estat.

Algunes comunitats autònomes, també, han desenvolupat els seus propis criteris i directrius: Andalusia, Aragó, Astúries, Balears, Canàries, Castella i Lleó, País Basc i País Valencià;[3] mentre que d'altres han adoptat les directrius de l'Administració general de l'Estat.

Unió Europea[modifica]

La Unió Europea, per la seva part, mitjançant el pla d'acció Legislar Mejor [4] i el programa Smart Regulation s'afegeix a la voluntat de millorar la qualitat de les normes i convida al conjunt de les institucions i dels Estats membres a actuar per simplificar el marc regulatori.

Altres[modifica]

En general, bona part de governs i parlaments tenen cura de la qualitat de la normativa que aproven i publiquen les seves pròpies directrius de tècnica normativa.[5] En alguns casos, com ara les regions italianes han adoptat un manual conjunt per a totes les administracions implicades.[6]

Així mateix, d'altres organitzacions internacionals, com ara l'OCDE realitzen i publiquen informes relacionats amb les polítiques de millora de la regulació[7] i fan recomanacions per aconseguir millor resultats econòmics i socials mitjançant una bona política regulatòria.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]