Taksony d'Hongria

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Miniatura medieval representant Taksony

Taksony (? – abans de 972) fou el tercer Gran Príncep dels Magiars.

Era fill de Zolta (Zaltas), el quart fill del fundador de la dinastia Árpád i tercer Gran Príncep. D'acord amb el cronista de la Gesta Hungarorum la seva mare era filla de Menmarót, un líder militar de la regió de Bihar.

L'any 947 Taksony va liderar els homes del seu pare en una ràtzia a Itàlia, obligant al rei Berenguer II a pagar-los una gran suma de diners. També hauria pogut participar en la batalla de Lechfeld, on el rei Otó I d'Alemanya va obtenir una derrota decisiva contra els magiars. Aquesta derrota va fer que els magiars aturessin les seves incursions a l'Europa Occidental, per passar a llençar atacs contra l'Imperi Bizantí.

Poc després de la batalla de Lechfeld, vers el 955, Taksony va esdevenir Gran Príncep dels Magiars. Durant el seu govern un gran nombre d'immigrants petxenegs van assentar-se a Hongria. El mateix Taksony s'hauria casat amb una dona petxeneg o búlgara.

Taksony va casar el seu fill Géza amb la filla de Gyla de Transsilvània.

Núpcies i descendents[modifica | modifica el codi]

Taksony es va casar vers l'any 945. Segons la Gesta Hungarorum la seva esposa era dels territoris dels cumans (podria correspondre a una petxeneg o una búlgara). Tingureren dos fills:

  • Géza: sucessor de Taksony com a Gran Príncep. Pare del primer rei hongarès Esteve I.
  • Miquel (Mihály): duc de Morava i Esztergom. Es casaria amb Adelaida de Polònia i seria pare de Vazul, contendent al tron i pare dels reis Andreu I i Béla I.