Batalla de Lechfeld

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Battle icon gladii.svgBatalla de Lechfeld
Batalla de Lechfeld
Data 10 d'agost de 955
Localitat Lechfeld, prop de Augsburg
Bàndols
Imperi Franco Oriental Magiars
Comandants en cap
Otó I el Gran
Conrad el Roig
Enric I, duc de Baviera
Herman de Suàbia
Bulcsú (comandant) i els seus lloctinents Lehel i Súr
Forces
c. 3500/4000 Cavalleria pesada c. 6000/8000 Cavalleria lleugera
Baixes
prop de 3500 prop de 4000 morts en batalla (xifres exactes desconegudes)

La batalla de Lechfeld, també anomenada batalla del riu Lech i comunament coneguda en hongarès com la batalla d'Augsburg (augsburgi CSAT) (10 d'agost de 955), va anar un decisiu partit armat que va enfrontar als hongaresos, comandats pel harka Bulcsú i els seus lloctinents Lehel i Súr, amb l'exèrcit de l'emperador germànic Otó I el Gran. El camp de batalla ( Lechfeld ) es troba al nord-oest de l'actual Augsburg, en una plana al costat del riu Lech. La batalla va concloure amb l'aclaparadora victòria de l'emperador, que havia fet les paus amb els altres regidors germànics i després reunit un gran exèrcit, la qual va significar la fi de les incursions hongareses a l'Europa Central.

Antecedents de la batalla[modifica | modifica el codi]

Període de França Oriental[modifica | modifica el codi]

Les invasions dels hongaresos pagans del Principat d'Hongria es van estendre per tota Europa després de la seva arribada des d'Àsia a 896. Els hongaresos van saquejar i incendiar pobles dels Estats germànics durant gairebé un segle i van derrotar en incomptables batalles obertes als seus enemics francs. El 907, es va lliurar la Batalla de Bratislava, en 908 la Batalla d'Eisenach, en 910 la primera Batalla de Lechfeld el 910, la Batalla de Puchen el 919, i posteriorment els magiars també van creuar el riu Rin i van atacar Burgundia, provant ser una amenaça difícil de contenir. Més tard va tenir lloc una de les seves primeres grans derrotes a la Batalla de Merseburg, on el rei Enric I l'Ocellaire els venceria hàbilment.

Període tardor[modifica | modifica el codi]

La victòria de l'emperador Otó I el Gran, renovador del Sacre Imperi de la Dinastia Saxona, emperador després d'un llarg interregne, va arribar en un moment crític. Moltes dècades de vandalisme dels magiars sobre Germania i Itàlia havien destacat la incapacitat dels anteriors rei carolingis de França Oriental i Itàlia de contenir el Principat d'Hongria. D'altra banda, com un nou fet, les tribus hongareses estaven demostrant una adopció parcial de tècniques avançades de guerra occidentals amb la utilització de màquines de setge per atacar les muralles d'Augsburg els dies anteriors a la batalla de Lechfeld. Per a les ciutats fortificades, aquestes innovacions bèl·liques suposaven una amenaça molt més gran que simples expedicions a la recerca de botins fàcils.

La invasió dels magiars va arribar en el moment en què Otó acabava de posar fi a una rebel·lió a la Francònia. Hi havia algunes revoltes al nord, indici del malestar entre els eslaus del Baix Elba, així que Otó va haver de deixar la major part de les seves tropes saxones en el seu Ducat Nacional de Saxònia.

La batalla[modifica | modifica el codi]

Il·lustració elaborada el 1457 per Hektor Mülich (1415-1490).

Otó va convocar a uns vuit mil homes per lluitar contra la invasió.[1] Les tropes imperials estaven dividides en vuit legions (divisions) de cavalleria pesada, d'uns mil homes cadascuna, amb la composició "nacional": tres de Baviera, dos Suabia, una de Franconia (els homes havien estat recentment derrotats per les tropes sajonas de l'emperador) i una de Bohèmia sota el comandament del príncep Boleslav. La vuitena divisió, comandada pel mateix emperador Otó I el Gran i lleument més gran que les altres, incloïa a sajones, turingios ia la guàrdia personal del rei.

En un moviment evident de bloqueig de la ruta d'escapament dels magiars, Otó va creuar el riu Lech pel nord d'Augsburg, forçant l'aixecament del lloc que estaven practicant els magiars, que, en veure copats, van iniciar el retorn a les seves bases de Panonia cap al sud, per la riba esquerra (occidental) del riu, mentre l'exèrcit imperial ho feia per la riba dreta (oriental) per posar-se entre l'horda i Hongria. La batalla es va iniciar quan els hongaresos van creuar el riu.

Conseqüències de la batalla[modifica | modifica el codi]

Després de la batalla, Enric I, duc de Baviera faria penjar als cabdills hongaresos Bulcsú, Súr i Lehel en Ratisbona. Una victòria hongaresa a Augsburg hagués obert una nova i perillosa fase del conflicte per al Sacre Imperi Romà Germànic, on no estarien segures les ciutats fortificades de l'Imperi. Després de la mort dels principals líders, i probablement del Gran Príncep hongarès Falicsi, el Principat d'Hongria canviaria de comandament i Taksony seria elegit cap suprem (qui també era descendent del Gran Príncep Àrpad). Taksony va començar el procés de sedentarització i procuraria establir relacions pacífiques amb l'emperador germànic. El seu besnét seria Sant Esteve I d'Hongria.

Llegenda de la banya de Lehel[modifica | modifica el codi]

La Banya de Lehel, exhibit en el museu de Jászberény, Hongria.
Lehel copejant amb la seva banya de batalla a Conrado, imatge de la Crònica Il·lustrada hongaresa, segle XIV.

Segons les cròniques hongareses, al final de la batalla de Lechfeld, el cap germànic va fer portar als hongaresos captius i els va demanar la seva última voluntat abans de ser executats. Lehel, el cabdill hongarès, el va amenaçar insistint que els hongaresos serien la venjança de Déu contra els germànics i que li permetés bufar per la seva banya de guerra abans de morir. Segons la llegenda, probablement aquest cap germànic hauria estat Conrad el Roig de Lorena, que faria lliurar immediatament la banya de batalla a Lehel. Sobtadament, el cabdill hongarès abans de bufar va donar un fort cop al cap del germànic i el va matar. Si bé investigacions posteriors revelarien que Conrad va morir quan una fletxa li va travessar el coll el 10 de setembre durant la batalla de Lechfeld, segons el cronista medieval Vidukind de Corvey. La certesa de la causa de la mort de Conrao encara és dubtosa, però en efecte, l'escrit medieval hongarès sobre la llegenda hauria servit per aixecar la moral de la nació després de la derrota de Lechfeld el 955.

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

Notes[modifica | modifica el codi]

  1. J. Beelen, Warfare in Feudal Europe 730-1200 , pág.229. L'autor no dóna cap xifra per a les tropes magiars.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Batalla de Lechfeld Modifica l'enllaç a Wikidata