Vés al contingut

Discussió:Gènere no-binari

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Hola. És el primer cop que tradueixo i estic tenint molts problemes... Volia guardar-ho com a esborrany però he publicat l'entrada sense voler. He intentat agafar les referències de l'entrada en espanyol i afegir-les, però no aconsegueixo fer-ho. Necessitària ajuda per millorar aquest caos, gràcies. (FonsR)

Hola @FonsR: En traslladar referències d'una altra Viquipèdia a la catalana, pel que conec, el que funciona millor és fer-ho manualment. Referència a referència. També pots fer un copia-enganxa del codi. Les referències estan escrites entre aquests símbols <ref></ref>. Llavors cal només canviar quatre paraules p.e. nombre per nom i título per títol. --Sjoel (disc.) 00:31, 17 des 2021 (CET)[respon]

Bibliografia per millorar l'article

[modifica]

Crec que ja els podem donar per fusionats i eliminar l'altre. Lks (disc.) 23:26, 29 juny 2022 (CEST)[respon]

Sexe assignat

[modifica]

El terme "sexe assignat" és un terme adoctrinant utilitzat per la ideologia transgènere, i que no te cap validesa científica. A mi personalment m'ofèn que s'empri "sexe assignat", ja que dona a entendre que algú l'ha decidit arbitràriament, quan la realitat és que és la genètica qui el determina (aqui ningú no pot acusat la societat heteropatriarcal). No tindria gaire sentit, per exemple, parlar del meu "color d'ulls assignat", en el cas que jo tingui ulls marrons però m'identifiqui amb una persona d'ulls blaus.

Biològicament, 99,98% dels humans som homes o dones (això és el nostre sexe biològic), i això és independent del gènere. Crec que cal distinguir molt bé "sexe" de "gènere", i en el context de la frase d'aquest article, s'està referint al sexe biològic, que és establert d'una manera científica, precisa, i independent de la voluntat de la persona (a diferència del gènere, que és una percepció personal, i que pot coincidir o no amb el sexe biològic).

El 0,02% restant, les persones intersexuades, tenen un defecte genètic (Ep, no vull dir que per això siguin menys persones!) que els impedeix desenvolupar-se com éssers 100% mascle o 100% femella. Però això (per sort!) és una excepció i no pas la norma. I dic per sort, perquè normalment les configuracions genètiques altres que XX o XY presenten, en un percentatge molt alt, un greu risc de patir malalties cròniques, retards intel.lectuals, discapacitats físiques o psíquiques, esterilitat... és un tema molt seriós. La genètica ha estudiat i entès totes aquestes mutacions.

Espero que no se'm malinterpreti del per què dic que ens hem de referir a "sexe biològic" i no pas a "sexe assignat". maqroll (disc.) 17:26, 14 maig 2024 (CEST)[respon]

Per "sexe assignat" al néixer, em sembla que no es vol dir que s'assigni de manera arbitrària, sinó que es basa en trets biològics, com comentes. És a dir, que a partir d'observar els genitals, es diu quin sexe té aquella persona. L'etiqueta que es posa a la persona "mascle" o "femella", només es pot atribuir després d'una observació del cos. Així, la paraula "assignar" no vol dir que es decideixi lliurement quin sexe té la persona, sinó que es decideix a partir d'aquesta observació. Cal tenir en compte que moltes vegades aquesta assignació no es pot fer adequadament, o es fa de manera equivocada, amb les persones intersexuals, ja que els genitals no es poden diferenciar bé, o s'assigna de manera equivocada, pensant-se que un cos és mascle o femella, quan en realitat és intersexual.
D'altra banda, també penso que és important diferenciar el sexe del gènere. La confusió penso que podria ser que, a partir del sexe que s'assigna en néixer (si prefereixes, en comptes d'assigna; llegeix, interpreta, observa...), es dedueix el gènere de la persona. De manera que mascle s'atribueix a home i femella a dona. Aquesta associació és el problema per a les persones transgènere, ja que en el seu cas, el sexe i el gènere no segueix aquest patró. Espero haver pogut resoldre els teus dubtes. Sjoel (disc.) 13:44, 15 maig 2024 (CEST)[respon]
El sexe (biològic) d'un nounat s'assigna en primera instància observant els genitals, com molt bé has dit. Però això no vol dir que el sexe biològic (i legal) de la persona sigui establert única i exclusivament d'aquesta manera. Un cop el sexe és determinat (per observació dels genitals), un seguiment mèdic normal permet veure l'evolució física i de salut del nen/a, i si aquesta és correspon amb l'evolució normal corresponent al seu sexe. En cas de dubtes, o de que aquesta no sigui la que es correspon, es poden realitzar proves mèdiques per determinar el seu sexe biològic d'una manera més precisa. I si procedeix es pot canviar el sexe legal. Per tant, el terme "sexe assignat al nèixer" em sembla bastant fora de lloc (a part de que trasgiversa el sentiot de les paraules i fa entendre coses que no son veritat).
Per cert, jo no tenia pas cap dubte. maqroll (disc.) 17:39, 16 maig 2024 (CEST)[respon]
Noti que vaig canviar "sexe assignat al néixer" per "gènere assignat al néixer", respectant l'anterior redacció de l'article i incorporant el que vostè comenta, ja que crec que pot reduir les confusions entre gènere i sexe. Sobretot, tenint en compte que l'article tracta sobre un gènere, el no binari, i no entra a parlar sobre el sexe.
Com bé dieu, el sexe assignat es pot reassignar a partir d'un seguiment mèdic. Això no treu que el sexe sigui assignat (a partir d'observacions). El DIEC defineix la paraula assignar com a "fixar, assenyalar, (allò que ha d’ésser atribuït o destinat) a algú." Així doncs, el sexe és allò que ha d’ésser atribuït a algú (considerat com a propi d'algú) a partir de l'observació del seu cos; i que s'assenyala de manera legal o social. Tot i que es pot revisar, generalment, és una dada que es fixa, és a dir, que s'estableix de manera durable i permanent. Així que l'expressió "assignar un sexe" és coherent amb el significat de les paraules i els fets a què es refereixen.
Hauria d'afegir que el sexe biològic que vostè comenta, pot ser modificat. Evidentment, no a nivell cel·lular (genètica, cromosomes...), però sí els òrgans i les hormones sexuals, a partir d'intervencions quirúrgiques i tractaments hormonals. O sigui, que la manifestació externa del sexe (allò que és visible a ull nu) pot canviar-se i, en conseqüència, es pot fer una reassignació de sexe atenint-se a aquest canvi. Tot i que seria un canvi parcial del sexe biològic (no a nivell genètic), es tracta de la part del sexe que té més rellevància social.
Veurà que alguns països, com Espanya, han legalitzat canviar la menció de sexe al document d'identitat (sexe legal), sense que s'hagi dut a terme la reassignació de sexe que he comentat en el paràgraf anterior. Això no vol dir que es vulgui confondre sexe amb gènere. Els documents d'identitat han de tenir la casella de sexe obligatòriament, per qüestions internacionals. Per tant, és la manera que s'ha trobat de poder donar cabuda a l'autodeterminació de gènere, i respectar el dret de les persones trans a la seva identitat i salut. També al no sotmetiment a processos degradants. En una societat com la nostra que està deduint el gènere a partir del sexe, un canvi així evita l'error de gènere.
En resum, "assignar un sexe" no vol dir inventar-se el sexe de la persona, sinó etiquetar aquella persona a partir d'observar el seu cos. Assignar fa referència a identificar l'estatus de mascle/femella/intersexual d'una persona a partir d'aquesta observació. En altres paraules, es tracta del fet social de (1) observar el cos de la persona, (2) determinar el seu sexe, i (3) reconèixer-lo per part de la societat. Assignar, fa referència a aquests tres passos; remarcant, sobretot, el tercer. Sjoel (disc.) 23:45, 16 maig 2024 (CEST)[respon]
Bones!
Llegint les dues bandes, puc veure pero on venen les dues parts, però penso que "gènere assignat al néixer" no és pas adoctrinament, sinó el que passa quan una persona neix, que el metge/metgessa observa i assigna al nadó un gènere segons el que ha observat. Tot i que "sexe biològic" també ho veig correcte, penso que, segons el que ha exposat @Maqroll sobre les persones intersexuals, el terme gènere assignat inclou a tothom.
Per altra banda, siusplau, fins que no s'arribi a un consens, no canviem més l'article per així evitar una guerra d'edicions.
Gràcies! — Socialdilema (Necessiteu alguna cosa?) 12:13, 18 maig 2024 (CEST)[respon]
Estic llegint l'article, i de pas el fil d'aquesta discussió, i comprovo que és trist que una enciclopèdia (igual que passa, malhauradament, amb les universitats), es deixi influïr per la ideología transgènere, fins al punt de rebutjar la terminologia neutral i científica, que és la única que caldria tenir en compte al redactar articles en una enciclopèdia.
Em fa por imaginar ón arribarem, i el que hauran de rebre les nostres nets (els nostres fills ja n'estan patint les conseqüències!). 80.125.66.137 (discussió) 15:32, 14 juny 2024 (CEST)[respon]
No passis pena, només et cal entendre que els articles de la Viquipèdia es redacten d'acord amb less fonts fiables disponibles, entre elles les universitàries, i no per exabruptes de cunyat de bar. AlbertRA (disc.) 15:39, 14 juny 2024 (CEST)[respon]
Doncs a això mateix em refereixo. En aquest cas l'article no és víctima de les reflexions de cunyats de bar, sinó de militants post-moderns deconstruïts que tracten d'imposar llur ideología (acientífica) transgènere.
Desfaig l'edició. 80.125.66.137 (discussió) 13:01, 17 juny 2024 (CEST)[respon]
Hola de nou. Perdoni però el gènere és construït socialment. Pot llegir l'apartat Tercer sexe#El subcontinent indi i següents. Són proves de la construcció social del gènere. Això no s'ho ha inventat cap postmodern, són observacions d'antropòlegs, de societats reals premodernes. Evidències empíriques que informen la teoria. Sjoel (disc.) 23:36, 17 juny 2024 (CEST)[respon]