Discussió:Simfonia núm. 18 (Weinberg)

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Copyvio[modifica]

La secció Anàlisi musical reprodueix el text referenciat canviant paraules i frases, però diu exactament el mateix que el text de la referència en exactament el mateix ordre. Per tal d'evitar aquests casos de copyvio es recomana utilitzar diverses fonts. Pau Cabot · Discussió 21:43, 17 set 2023 (CEST)[respon]

@Paucabot Tu ho has dit, canvio totes les paraules i frases perquè d'una altra manera digui el mateix. No puc canviar ni l'idea ni l'ordre, la simfonia sempre s'ha interpretat en el mateix ordre. Jo crec que si canvio una frase més la referència ja no serà vàlida. Almenys jo no he trobat més referències i si les hagués trobat, tres, quatre, vint, amb el teu criteri hi hauria tres, quatre, vint copyvios més. Lohen11 (disc.) 07:53, 18 set 2023 (CEST)[respon]
@Lohen11: Crec que el problema és de base. Vols fer massa via a fer articles i això et duu a primar la quantitat per sobre de la qualitat. Això, que ja seria un problema, és molt pitjor si altres viquipedistes han d'anar repassant els teus articles per si hi ha infraccions de drets d'autor. Si no canviam aquesta mentalitat, difícilment evitarem que tornin a sortir regularment violacions de drets d'autor. Aquí és on crec que rau el problema i tu mateix ho has reconegut qualque vegada.
Tens molts articles amb mancances, que estaria bé que millorassis, revisassis o corregissis, però segueixes creant articles a un ritme que no és sostenible. Si els articles són traduccions d'altres viquipèdies, no hi ha problema (de drets d'autor): traduïm el que hi ha i ja està. Però si els articles no existeixen a cap altra viquipèdia, la feina és molt més complicada i no només és traduir i ja està. Els articles que tradueixes d'altres viquipèdies segur (es pot comprovar amb l'historial) que han duit bastanta feina de crear i de millorar. No podem esperar que la creació d'un article de zero sigui igual de ràpida que la simple traducció i això ho hauries de tenir en compte.
Sobre l'ordre dels moviments, diria que no m'has entès: és clar que l'ordre dels moviments d'una obra musical no és variable. El que podria variar és com un musicòleg analitza una peça. Fer les mateixes apreciacions amb el mateix ordre no és inevitable: això només passa si uses el mateix mètode per fer articles tant si la font té una llicència lliure com si no. I una regla d'or per evitar que això passi és el que ja t'han dit diverses vegades: utilitzar diferents fonts i, a partir d'aquí, fer una redacció pròpia. Utilitzar diferents fonts seqüencialment per copiar el que diu una, després copiar el que diu l'altra i després copiar el que diu una tercera, evidentment, tampoc no és la solució.
Jo crec que si canvio una frase més la referència ja no serà vàlida. Això també ja ho hem xerrat. Si expliques coses objectives com el número de compassos, la tonalitat de la composició, la durada, les vegades que s'ha interpretat, l'estrena, l'any de la composició o el tempo, no tendràs cap problema: tot això es pot expressar de moltes maneres i en un ordre diferent al de la font. No hi ha cap necessitat d'usar les mateixes paraules en el mateix ordre o les mateixes frases en el mateix ordre. Una cosa diferent és si vols citar que un crític ha dit del primer moviment A central section is initiated by a more inward response from the soloist against pizzicato strings, and while this soon builds to a hectic dance with percussion to the fore, the soloist responds even more inwardly over a backdrop of muted strings and harp. Això, que és una interpretació d'aquesta persona, és cert que no es pot dir d'una altra manera i, si es vol utilitzar, s'hauria de posar com a citació. Les limitacions del dret de citació, però, són clares: no es pot fer tot l'article emparant-te en aquest dret. Si uses la citació d'aquesta persona per al primer moviment, la resta de moviments hauran de ser redactats teus i no parafrasejant la mateixa font.
Sobre la impossibilitat de trobar altres fonts: només amb una cerca a la web (sense haver d'anar a cap biblioteca), he trobat [1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], etc. Clarament, idò, hi ha més fonts. El problema és que llegir aquestes fonts duu una feina i, redactar un article amb el que has après de totes aquestes fonts, molta més. Però ningú no va dir mai que escriure un bon article (de música clàssica o del que sigui) fos ràpid. Pau Cabot · Discussió 08:48, 18 set 2023 (CEST)[respon]
Mira Pau, sobretot agraeixo el teu to conciliador en positiu. Ja saps que per a mi la Viquipèdia compleix dues funcions, la d’esbarjo i la de difondre la cultura catalana. Durant força anys la Viquipèdia ha funcionat d’una manera i des de fa pocs ho fa d’una altra. La situació d’estrès a la que m’heu sotmès i m’esteu sotmetent dia a dia ja és sobrehumà. Jo no puc dedicar més hores a la Viquipèdia, però sí que n’hi vull dedicar per fer les coses que em fan gaudir. Per tant, us demano que tot el que vegeu esborrable ho esborreu. De mica en mica si em ve de gust ja ho refaré. Només demano que sigueu rigorosos i esborreu només la part de l’article que creieu que tingui copyvio, no una mica més perquè sí o, fins i tot, tot l’article. Heu de valorar l'esforç que hi ha al darrere. Suposo que qui realment s’estima la Viquipèdia i no anteposa el seu profund ego a què aquesta es faci més gran, ja m’ha intentat ajudar com suposo que s’espera d’una comunitat altruista com aquesta. Pel mateix motiu no puc exigir que certs usuaris deixin de posar més pals a la roda i, en canvi, tinguin un comportament similar al teu.
Respecte a aquesta simfonia, me l’estimo molt i intentaré refer l’article.
També t'agraesc el canvi de to. Només dir-te que des del principi, he intentat tenir aquest to i que en cap moment t'he jutjat, malgrat els teus excessos verbals escrits: simplement vaig posar sobre la taula uns fets que almanco ara sembla que acceptes i que al principi negaves tot acusant-me, de bastant males maneres, de tenir-te mania i de fer una campanya contra tu.
Si has de fer coses que et facin gaudir, crea articles i no revisis els antics. Només et deman que els nous no s'hagin de revisar també. He hagut de fer molta feina els darrers dos anys per revisar desenes de milers d'articles vostres com per anar-n'hi afegint més.
Respecte de la situació d'estrés, t'entenc. Pensa que n'hi ha que, sense fer res malament, ens ha caigut la feina, les males paraules i la incomprensió d'alguns companys. En el teu cas, si des del principi haguessis acceptat l'evidència, crec que la situació no s'hagués enquistat tant. Ara, costarà de refer uns ponts que, durant aquests dos anys, no has cuidat gaire.
Per acabar, per favor, torn a demanar-te que no facis tants d'articles. La velocitat et perd. Si en lloc de fer cinc articles cada dia, fas un article per setmana, els articles seran molt millors, aprendràs molt més i segurament no tendran problemes de copyvio. Pau Cabot · Discussió 14:34, 18 set 2023 (CEST)[respon]