Tallareta sarda

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuTallareta sarda
Curruca sarda Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN22735017 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseAves
OrdrePasseriformes
FamíliaSylviidae
GènereCurruca
EspècieCurruca sarda Modifica el valor a Wikidata
Nomenclatura
Sinònims
Sylvia sarda sarda

La tallareta sarda[1] o busqueret (Balears i l'Alguer) (Curruca sarda; syn: sylvia sarda) és un moixó de la família dels sílvids (Sylviidae) que habita algunes illes de la Mediterrània.[2] El seu estat de conservació es considera de risc mínim.[3]

Taxonomia[modifica]

La tallareta sarda estava classificada en el gènere Sylvia, però el Congrés Ornitològic Internacional, en la seva llista mundial d'ocells (versió 10.2, 2020) la transferí al gènere Curruca.[4] Segons el Handook of the Birds of the World i la quarta versió de la BirdLife International Checklist of the birds of the world (Desembre 2019), aquest tàxon apareix classificat encara dins del gènere Sylvia.[5]

La tallareta balear, era considerada una subespècie de la tallareta sarda, però avui és en general classificada com una espècie diferent.

Morfologia[modifica]

  • Fan una llargària de vora 13 cm amb una envergadura de 14 – 18 cm.
  • És un típic membre del gènere Sylvia, amb cua llarga i cap gran. Color grisa força uniforme per sobre, que es fa més clara a la gola, pit i flacs, i encara més al ventre. Els mascles adults presenten un to blavós al cap.
  • Iris i potes roges.

Hàbitat i distribució[modifica]

Habiten en zones de garrigues, essent endèmics de les illes de Còrsega i Sardenya. En general són sedentaris, però en hivern es presenten al nord d'Àfrica i de manera més esporàdica a Europa continental. Hi ha dades confirmades d'un albirament al Garraf en 1997.[6]

Alimentació[modifica]

Són insectívors, com la majoria de les tallaretes.

Reproducció[modifica]

Ponen 3 – 5 ous en un niu fet a un arbust.

Referències[modifica]

  1. Fundació Barcelona Zoo; Institut Català d’Ornitologia; TERMCAT, Centre de Terminologia. «tallareta sarda». Diccionari dels ocells del món. TERMCAT. [Consulta: 15 juliol 2022].
  2. del Hoyo, Josep. All the birds of the world (en anglès). Barcelona: Lynx editions, 2020, p. 633. ISBN 978-84-16728-37-4. 
  3. BirdLife International. «Marmora's Warbler. Curruca sarda (formerly as: Sylvia sarda)» (en anglès). Llista Vermella d'Espècies Amenaçades de la UICN. Unió Internacional per a la Conservació de la Natura, 2016. [Consulta: 15 juliol 2022].
  4. «Taxonomic Updates IOC» (en anglès). Congrés Ornitològic Internacional, 25-07-2020. [Consulta: 5 agost 2022].
  5. del Hoyo, Josep. All the birds of the world (en anglès). Barcelona: Lynx editions, 2020, p. 632. ISBN 978-84-16728-37-4. 
  6. Xavier Bayer, Cisco Guasch, Humbert Salvador. Observació de tallareta sarda al Garraf Full text PDF[Enllaç no actiu] Rev 01-04-2011
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Tallareta sarda