Tankōbon

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El tankōbon (単行本, Tankōbon), és el terme en japonès per a referir-se a "volum recopilatori" d'una sèrie en particular (com mangues, novel·les gràfiques, articles de revistes, assaigs, patrons de costura, etcètera). A diferència de revistes o sèries d'obres completes que contenen múltiples títols.

Normalment els mangues són publicats per primera vegada en revistes d'antologies de tiratge setmanal o mensual (Com Afternoon, Shonen Jump, Hana to Yume).

Aquestes revistes d'antologies contenen centenars de pàgines i desenes d'històries individuals escrites per diversos autors. Són impreses en paper per a diaris i són considerades com revistes d'un sol ús.

Un tankōbon és una col·lecció de capítols, d'unes 170-240 pàgines, d'una sola sèrie reimpresa en format de butxaca o pasta tova amb paper de millor qualitat.

Aizōban[modifica]

Un aizōban (爱蔵版) és un volum d'edició especial. Aquests volums són generalment més cars i plens de característiques especials com portades especials creada específicament per a l'edició, paper especial usat per a les portades, paper d'alta qualitat, estoigs especials i més. Els aizōbans són de tiratge limitat, la qual cosa incrementa el seu valor com a peces de col·lecció.

Kanzenban[modifica]

Un kanzenban (完全版) és un terme usat de vegades en lloc de l'aizōban per llançaments especials. Com els aizōban, els kanzenban són impresos en tiratges limitats, i generalment només els mangues amb més èxit són llançats en aquest format. Les dimensions solen ser les d'un A5 (148 mm × 210 mm). Un exemple d'obres publicades aquí casa nostra en aquest format seria la ben coneguda Bola de Drac (Edició Definitiva), d'Akira Toriyama editada per Planeta Cómic o dues obres de Tsukasa Hōjō recentment editades per Arechi: F.Compo i el clàssic City Hunter.

Bunkoban[modifica]

Una bunkoban (文库版) és el format més comú que surten. Generalment són més petits (prop de 16 cm d'alt) i més gruixuts que el tankōbon, i normalment té una nova portada dissenyada específicament per al llançament (en el cas del manga). Si hi va haver un llançament wideban, el bunkoban té generalment el mateix nombre de volums. També de vegades són anomenats Bunk, sense el "-ban."

Wideban[modifica]

L'edició wideban (ワイド版waidoban) és més gran que el tankōbon regular, i generalment agrupa una sèrie en menys volums que el tankōbon original. Per exemple, Maison Ikkoku va ser originalment llançat en 15 volums tankōbon, però va ser llançat en 10 volums wideban.