Novel·la gràfica

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

La novel·la gràfica és una expressió emprada per referir-se a un còmic generalment per a adults, que narra una història més detallada i complexa situant-se entre la novel·la i el còmic tradicional. Aquest terme no és emprat de manera uniforme per les diferents editorials.

Novel·les Grafiques

El gènere com a tal s'inicia cap al 1920, tot i que es poden trobar precedents en les històries il·lustrades de l'edat mitjana. Van aparèixer clàssics il·lustrats per a joves, versions en vinyetes de la literatura canònica per apropar-la a un públic infantil, amb clara funció didàctica. Aquest caràcter didàctic va conviure amb les adaptacions en forma de llibre de les tires còmiques usuals.

Als anys 70 es publiquen una sèrie de novel·les gràfiques que reivindiquen el llenguatge audiovisual com a forma narrativa, són històries que no pretenen ensenyar ni depenen de cap text escrit o personatge previ. Destaca l'aportació de Will Eisner a aquest nou gènere. L'aparició de Maus va consolidar el gènere entre la crítica.

Història[modifica | modifica el codi]

El còmic, que es publica directament en format de llibre, sense que s'hagi publicat prèviament, es consolida d'una manera significativa amb el pintor belga, d'origen flamenc Frans Masereel (1889-1972), des de 1918, fa novel·les amb imatges, en blanc i negre, sense diàlegs, i clarament dirigides a lectors adults.[1]

Algunes novel·les gràfiques destacades[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. 10. Álbumes, Libros y Novelas Gráficas. Panini España S.A., 2012. Pag. 10-12. ISBN 978-84-9024-358-9.  (castellà)

Bibliografia i fonts[modifica | modifica el codi]

  • 10. Álbumes, Libros y Novelas Gráficas. Panini España S.A., 2012. Pag. 10-12. ISBN 978-84-9024-358-9.  (castellà)

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]