V de Vendetta

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Aquest article es refereix al còmic V de Vendetta. Per a la pel·lícula, vegeu V de Vendetta (pel·lícula).

V de Vendetta (V for Vendetta en l'original en anglès, també coneguda com a V de Venjança) és una novel·la gràfica formada per una sèrie de deu comic books escrits por Alan Moore i il·lustrats majoritàriament per David Lloyd. Aquest últim també faria tasques de suport en el concepte i en el guió. És un còmic de ciència-ficció i intriga. Ambientat l'any 1997, en una època posterior a una hipotètica III Guerra Mundial. Anglaterra s'ha convertit en un Estat feixista. En aquesta situació, apareix un misteriós personatge que se fa anomenar "V" i que ataca als interessos i agents de l'estat, tot creant el caos amb l'objectiu de enderrocar el govern i incitar a la població a adoptar una societat anarquista.

Provinença[modifica | modifica el codi]

Els primers episodis de V de Vendetta van ser originalment publicats en blanc i negre entre el 1982 i el 1985 a Warrior, publicats per Quality Comics. La tira va ser una de les més populars pel títol.

V de Vendetta està dividit en tres "llibres". Warrior va ser tancada després de la fi del segon llibre. Tres anys després, DC Comics va reunir a Alan Moore i a David LLoyd per finalitzar la sèrie, i va ser publicada en parts durant deu mesos. La feina de David Lloyd a V de Vendetta durant l'estanda a Warrior va ser publicada en blanc i negre, però al reeditar-ho DC Comics ho va publicar en color, colorejant-ho amb pastel, cosa que va fer dubtar a alguns fans sobre la seva efectivitat.

Escrivint V de Vendetta, Moore va escriure una tira anomenada "La nina" que havia sotmès a DC Thomson a l'edat de vint-i-dos anys. A "Darrere del somriure pintat", Moore va revelar que la idea no havia estat acceptada per DC Thomson que creia inviable la idea d'un "terrorista transsexual". Anys després, Warrior va editar Dez Skinn i va invitar a Moore per crear una tira de misteri negre amb l'artista David Lloyd. Lloyd i Moore van considerar diverses propostes, incloent un títol Vendetta que situava l'acció l'any 1930 als Estats Units. L'acció es va anar desenvolupant a mesura que ho anaven comentant, fins que van acordar que en lloc de tenir lloc l'any 1930 als Estats Units l'acció tindria lloc a una futura Gran Bretanya. A mesura que els ajustaments progressaven, també ho feia el desenvolupament dels personatges; Primerament s'havia proposat a un gàngster americà, que finalment va esdevenir un anarquista heroic.

En Moore i en Lloyd van descriure a la sèrie com una aventura negra influenciada pels protagonistes del còmic britànic dels 1960, com passa a Night Raven. Els editors Dez Skinn i Graham Marsh van proposar el nom de V de Vendetta. David Lloyd va desenvolupar la idea de vestir a V com a Guy Fawkes, després de fer diversos dissenys d'un superheroi.

Durant la preparació de la història Moore va escriure un seguit de noms que volia que sortissin a la trama, els quals va ensenyar a "Darrere el Somriure Pintat": "Orwell, Huxley, Thomas Disch, Judge Dreed, Harlan Ellison, Vincent Price, Max Ernt's i Thomas Pynchon"

El clima polític de la Gran Bretanya als principis dels 80 ha estat també citat al seu treball. Això era degut al fet que ell creia que la Gran Bretanya estaria presidida per feixistes en poc temps.

Trama[modifica | modifica el codi]

Al 5 de novembre de 1997 a Londres. Una nit, una jove anomenada Evey Hammond decideix anar a prostituir-se degut a la falta de recursos en què es veu immersa. Aquesta acció, perquè la Gran Bretanya estava sotmesa sota una dictadura feixista totalitària anava en contra de la llei, i a més en les hores en les que el toc de queda havia estat aplicat. D'aquesta manera, quan uns agents policíacs anomenats "Els homes dit" van veure-la van disposar-se a violar-la. En aquell moment un home vestit amb un barret, una màscara i una capa negres els atura i després que l'ataquessin respon matant a tots els agents del dit. Tot seguit, V, que era com s'anomena aquest nou personatge decideix portar a Evey a veure un espectacle, que creu que no haurà vist en la seva vida. Després d'haver pujat a un terrat, V, a les dotze del dia 5 de novembre acciona una bomba que destrueix el Palau de Westminster amb un seguit de focs artificials.


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: V de Vendetta Modifica l'enllaç a Wikidata