Vés al contingut

Tatia jaracatia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuTatia jaracatia Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN187222 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneHolozoa
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseActinopteri
OrdreSiluriformes
FamíliaAuchenipteridae
GènereTatia
EspècieTatia jaracatia Modifica el valor a Wikidata
Pavanelli i Bifi, 2009

Tatia jaracatia és una espècie de peix siluriforme d'aigua dolça del gènere Tatia[1] de la família Auqueniptèrid. Habita en cursos fluvials subtropicals del centre-est d'Amèrica del Sud.

Distribució geogràfica[modifica]

Aquest peix es distribueix al centre-est d'Amèrica del Sud, sent un endemisme del baix Riu Iguaçú, en el tram corresponent a l'ubicat abans de les Cascades de l'Iguaçú. Les localitats de col·lecta corresponen a l'estat de Paranà, al sud del Brasil, i en el sector de la mateixa conca a l'extrem Nord-est argentí de la regió mesopotàmica, al nordorient de la província de Misiones.[2] És l'única espècie del gènere que viu en aquesta conca. Biogeogràficament, és endèmica de l'ecoregió d'aigua dolça Iguaçú.

Morfologia[modifica]

És un peix de mida petita, aconseguint el major exemplar els 6,6 cm de longitud total.[3] Es distingeix dels seus congèneres per tenir grans taques irregulars pàl·lides sobre un contrastant fons de coloració marró fosc; per no comptar amb ratlla longitudinal, per tenir en l'aleta cabal una coloració de fons clara sobre la qual exhibeix taques marró-fosc (en els adults, ja que en els joves és completament fosc) i per tenir un procés humeral llarg. Aquesta espècie presenta dimorfisme sexual en les obertures genitals i urinàries, en les proporcions de mida entre el lòbul superior i inferior de l'aleta cabal, i en la mida, l'amplada i la presència d'espines antrorsas i retrorsas sobre els raigs de l'aleta anal.[4]

Taxonomia[modifica]

Aquesta espècie va ser escrita originalment l'any 2009 pels ictiòlegs brasilers Carla Simone Pavanelli i Alessandro Gasparetto Bifi.[4] Etimològicament el nom genèric Tatia rendeix honor al ictiòleg britànic Charles Tate Regan.[5] El terme específic jaracatia al·ludeix al curs fluvial on va ser recol·lectat l'exemplar tipus, el riu Jaracatiá, afluent de la baixa conca de riu Iguazú. Aquest nom defineix en guaraní a l'arbre Jacaratia spinosa, planta molt aprofitada pels guaranís, i comú a la regió.

Referències[modifica]

  1. Tatia en FishBase (Ranier Froese y Daniel Pauly, eds.), en anglès.
  2. Almirón, Adriana; Jorge Casciotta, María de las Mercedes Azpelicueta, Danilo Aichino, Mauricio Benítez, Lubomír Piálek, Klára Doubnerová and Oldřich Říčan (2014).
  3. Tatia jaracatia a FishBase (en anglès)
  4. 4,0 4,1 Pavanelli, C.S. and A.G. Bifi (2009). A new Tatia (Ostariophysi: Siluriformes: Auchenipteridae) from the rio Iguaçu basin, Paraná State, Brazil. Neotrop. Ichthyol. 7(2):199-204.
  5. Romero, P. An etymological dictionary of taxonomy, 2002.