Telèmac de Roma

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de personasant Telèmac, o
Almaqui
Telemachus.JPG
Telemachus
Dades biogràfiques
Naixement Τηλέμαχος, Telémahos, Telemachus
Segle IV
Àsia Menor o Síria?
Mort 1 de gener de 404
Roma (Imperi Romà d'Occident)
Època Imperi romà
eremita i màrtir
Commemoració a Església Catòlica Romana, Església ortodoxa, anglicanisme
Canonització Antiga
Festivitat 1 de gener
Modifica dades a Wikidata

Telèmac de RomaTelemachus, Τηλέμαχος) o Almaqui (Almachius) fou un monjo asiàtic (d'algun lloc de l'Àsia Menor) de gran renom pels seus actes contraris als combats de gladiadors i la seva lluita perquè fossin abolits. És venerat com a sant per diverses confessions cristianes.

Telèmac era un monjo i anacoreta que va arribar a Roma des d'Orient. Segons Teodoret, bisbe de Cyrrhus (Síria), el 404 durant una lluita de gladiadors al Coliseu, Telèmac va saltar a l'arena i va tractar de separar els combatents; els espectadors el van apedregar fins a la mort però l'emperador Honori el va declarar màrtir i una mica després va abolir els combats, mesura que ja abans s'havia intentat sense èxit. L'últim combat de gladiadors conegut fou el dia 1 de gener d 404, per la qual cosa es pensa que va ser aquesta la data de la mort de Telèmac.

Com que la prohibició no consta al Codi Teodosià hi ha alguns dubtes sobre la veracitat plena de la història, però d'altra banda si que consta un edicte de Constantí I el Gran amb l'abolició i no consta que al segle V es fessin combats i en canvi les lluites de feres salvatges van romandre fins al final de l'Imperi.

Una variant de la història diu que Telèmac es posà dret a l'amfiteatre i va dir als assistents que deixessin els déus pagans i es fessin cristians. El prefecte, llavors, va ordenar als gladiadors que el matessin, cosa que van fer de seguida. Hem de valorar que si bé a les creences religioses paganes s'acceptaven l'existència de tots els déus i es tolerava la diversitat religiosa, monoteisme cristià no ho accepta, sinó que té com a objectiu sotmetre a tots a la seua "religió única i verdadera"

Enllaços externs[modifica]