Vés al contingut

Tema de Viquipèdia Discussió:Reforma ortogràfica

Política d'aplicació de la norma de l'IEC

6
Jorubic (discussiócontribucions)

Volia obrir una reflexió entorn de l'aplicació de la nova normativa de l'IEC. Si he llegit bé la proposta de l'IEC, es poden continuar emprant els accents diacrítics sense que això sigui considerat com un error. Donat que fins ara s'ha vingut fent així i que el seu us, malgrat tot, permet un valor afegit per a la lectura i la més ràpida comprensió del significat dels mots jo tindria tendència a continuar emprant en la mesura del possible els accents diacrítics i, en tot cas, evitar la seva supressió en articles ja existents. Per exemple, si diem : "La dona dóna 50 sous al seu marit" serà molt més comprensible amb un accent que sense. També pensava que en casos com el que he donat un robot pot esborrar una paraula pensant que és una repetició innecessària.

Gràcies

Vriullop (discussiócontribucions)

En concret diu: "s’admet l’ús discrecional de l’accent diacrític en mots homògrafs no recollits en el quadre 32, només, però, en el cas dels seus usos marcadament particularitzats, com ara en transcripcions d’usos metalingüístics, de textos medievals, dialectals, etc. Aquest ús discrecional s’amplia a casos com ara expressions puntuals o enunciats aïllats (tals com titulars, etiquetes, etc.), en què és possible més d’una interpretació del mot homògraf i pot produir-se, doncs, una ambigüitat indesitjada que no resol el context comunicatiu."

Traduït a la Viquipèdia, on no utilitzem un llenguatge "marcadament particularitzat", això ho redueix a dos casos: 1) citacions textuals, i 2) títols dels articles quan pot produir ambigüitat.

Certs canvis amb bot hauran de ser supervisats. L'exemple de "la dona dóna" es produeix en tres casos.

Jorubic (discussiócontribucions)

Gràcies per la resposta Vriullop. Jo només he posat un exemple però n'hi poden haver molts més. Penseu amb l'expressió "pels pèls" o amb aquesta frase : "el sòl sol contenir diversos nutrients..."

Per això em sembla prudent no actuar indiscriminadament per adaptar al peu de la lletra la nova normativa i veure com és acceptada i si un cop oficialitzada definitivament ha patit o no modificacions respecte a la versió actual.

Salutacions

Pons (discussiócontribucions)

Benvolguts,

Els comentaris que llegeixo en aquesta pàgina són de fa tres anys.

Jo voldria saber si, a hores d'ara, ja es poden anar corregint els diacrítics que han deixat de ser correctes.

Per exemple: en lloc de "vénen", "venen".

A.Pons

Jorubic (discussiócontribucions)

Bon dia, a dia d'avui la llengua s'ha anat adaptant, efectivament, als canvis de l'IEC però les discrepàncies persisteixen. Els periodistes de Vilaweb, per exemple, continuen emprant els diacrítics amb arguments que "són" prou justos.

Pons (discussiócontribucions)

Hola,

Tinc ganes de corregir accents diacrítics que ja "no toquen" (per exemple, "féu", "vénen", "dóna"...); però no sé si ho puc fer o no. En les pàgines de la Viquipèdia sobre criteris a seguir en aquest punt, veig dubtes, vacil·lacions... ¿Sabeu si ja es pot procedir a aplicar la norma actual sense que ningú es molesti?

Gràcies,

Usuari:Pons

Resposta a «Política d'aplicació de la norma de l'IEC»