Tema de Usuari Discussió:Santanyiner

Yuanga (discussiócontribucions)

Has pensat en crear subcategories a dins d'aquesta de minerals monohidratats, etc, o ho veus innecessari? Per cert, creus que acabarem els carbonats abans que acabi el mes? Anem pel bon camí, no et sembla?

Santanyiner (discussiócontribucions)

No hi havia pensat. Segons la IUPAC els noms monohidrat, etc. són acceptbles però la forma recomana és anomenar dels seus components separats per un guió ultrallarg (—), i indicant la proporció de cada espècie després del nom per números aràbics, entre parèntesis, separats per barres inclinades. Per tant un primer dubte que tenc és si les categories hauries de ser, per exemple, "Minerals dihidrats" o "Minerals hidratats (1/2)", encara que l'última opció no m'agrada massa. A més, els noms per estequiometries fraccionàries no han estat determinats. Què en penses? Potser n'@Antoni Salvà: ens pot ajudar amb aquestes qüestions de nomenclatura.

Sí que acabarem els carbonats! Ja en queden molt pocs, intentaré fer-ne tres o quatre avui.

Antoni Salvà (discussiócontribucions)

Bona feina la que feis amb els minerals @Yuanga i @Santanyiner. En quan al dubte que plantejau jo crec que es pot diferenciar el nom IUPAC del compost químic, que s'ha d'anomenar així com dius, del nom d'aquest grup de composts. Per tant crec que és acceptable fer categories "Minerals trihidrats", "Minerals pentahidrats", etc. Salut!

Santanyiner (discussiócontribucions)
Yuanga (discussiócontribucions)

Seria correcte parlar de "Minerals icohidrats" si tenen vint molècules d'aigua?

Santanyiner (discussiócontribucions)

Crec que no, vegeu Llista de mots grecs emprats en la composició de paraules i també icosà (icos-,20,-à, alcà). Em sembla que la variant icosi- es fa servir seguit d'un altre morfema, per exemple icositetràedre. Per tant diria que hauria de ser "Minerals icoshidrats", encara que "icoshidrat" no apareix al DIEC.

RECTIFICO: Segurament seria icosahidrat. En el cas d'icosà, s'hauria suprimit la "a" d'icosa- perquè no fos duplicada (icosaà).

Yuanga (discussiócontribucions)
Resposta a «Categoria:Minerals hidratats»