Vés al contingut

Tema de Usuari Discussió:Xavier Dengra

Carmallola (discussiócontribucions)

Bon dia Xavier, he vist que has eliminat alguns fragments de la pàgina de biopolítica. Penso que caldria revertir-los, atès que per exemple el fet d'emprar l'eugenèsia mitjançant internament a centres psiquiàtrics és clarament una acció biològica amb intencionalitat política. I per això els teòrics eugenèssics del franquisme han de ser esmentats. Tot i que d'un altre pal la repressió laboral és biopolítica.

Pel que fa als centres de reeducació i el carnet ciutadà són biopolítica, i entenc que s'haurien d'esmentar.

Si no ho veus clar, proposo que es discuteixi amb més redactors per aconseguir una versió adient.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Bon dia @Carmallola. M'he revertit la meva pròpia reversió. Tanmateix, hi ha diversos aspectes de les edicions que estàs fent en articles sensibles d'aquesta temàtica que tenen i matisos i connotacions no neutrals i en què no afegeixes referències a tots els passatges. De la que havia revertit, n'hi ha diverses frases que no tenien cap font.

M'he revertit a mi mateix perquè més enllà havies afegit dos fonts en dos altres paràgrafs, però si us plau evita casos com el que estic mirant ara mateix a Repressió franquista: "en la primera neteja post-conquesta", "on s'hi veu un inquietant rerefons racista" (aquesta última sí que seguiria els criteris per revertir-la si no s'aporta una font i se li treu el "inquietant") o aquesta subsecció sencera sense cap bibliografia. Més enllà que tinguis tota la raó, precisament per tractar-se d'articles molt sensibles, la cura lingüística i en el redactat han de ser impecables i sense cap judici de valor o tota la feinada queda en orris.

Per altra banda, he vist cert que has anat afegint diverses declaracions. Però compta amb no abusar-ne i sobretot, tingues en compte que els lectors de la Viquipèdia en català no tenen per què saber castellà, de manera que haurien de ser més breus i incloure la transcripció o traducció completa (i en una nota amb la plantilla {{nota}} llavors posar-hi l'original).

L'únic consell com a company que et puc donar ara que estàs coneixent i t'estàs engrescant amb el projecte, és que redueixis el ritme d'edicions, però les que facis (i les que has fet fins ara) t'asseguris que són més refinades bibliogràficament i expressiva. Altrament diversos viquipedistes haurem de fer altres passades a la feina i algunes parts inevitablement cauran pels motius expressats abans. Si tens cap dubte, hi som per ajudar-te. Salut i Bon Any Nou!

Carmallola (discussiócontribucions)

Molts gràcies @Xavier Dengra, prenc nota de tot el que em dius i passo a millorar-ho en els propers dies.

Entenc que és un tema molt i molt sensible, però altrament la informació aportada és novedosa i prové de dos llibres recents i complementaris, un del Paul Preston, "Arquitectes del terror. Franco i els artifex de l'odi", ep, Paul Preston, i l'altre de l'Eduard Llaudó "Racisme i supremacisme polítics a l'Espanya contemporània".

Respecte a les fonts, tens raó, miraré de ser més curós. Ara bé, pel que fa a aquesta subsecció he de dir en la meva defensa que és un copia i enganxa d'una secció ja existent a la pàgina Repressió franquista, on tampoc hi tenia fonts. De tota manera, atès que és quelcom ja força estudiat, confio cercar i posar algunes fonts.

Pel que fa a les citacions, tens raó, i aniré traduint els texts aportats.

Hem disculpo per entrar tant a lo bèstia en tot plegat, però serà una aportació curta, com una foguerada d'estiu (manllevo el nom al llibre del Camilleri), per incloure el nou material que dona una visió novedosa i molt més quallada a la guerra civil i el franquisme. Em temo que un cop acabada aquesta tasca, fins a les properes vacances la meva aportació serà marginal.

En qualsevol cas, gràcies i una salutació.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Estàs fent molt bona feina! No en tinguis cap dubte. I a més a més, en articles complicats, conflictius i que poca gent s’atreveix a entomar amb una visió general.

Remarco que els comentaris anteriors són únicament perquè he vist anteriors usuaris que han entrat al projecte, com bé dius, en foguerades i molt motivats, però que després s'han desencisat o abandonat el projecte aviat perquè tota la feinada de bolcatge d'informació havia estat tan bèstia que es veien desgastats o sobrepassats quan s'adonaven que en alguns aspectes no havien seguit les premisses de la Viquipèdia (format, estil, polítiques, bibliografia…). És un projecte per assaborir la satisfacció personal de compartir coneixement i sempre és més plena si saps que, tot i abaixant una o dues marxes quant a creació, no has de recular després per reescriure o polir la feina ja feta. Seguim!

Resposta a «biopolítica»