Vés al contingut

Tema de Usuari Discussió:Sorenike

Joandrés (discussiócontribucions)

Hola, a la pàgina El Cristall Badalona que vas fer, dius que va ser la primera fàbrica de cristall d'Espanya, però he trobat que la Real Fábrica de Cristales de La Granja (Wikipedia en castellà) es va construir el 1727, bastant abans que la de Badalona. No sé de quina referència ho vas treure, però sembla que és erroni.

Sorenike (discussiócontribucions)

Les referències són les que hi ha a l'article, en concret és d'un llibre publicat pel Museu de Badalona. No sé si potser la diferència rau en el procés de fabricació industrial, atès que la Reial Fàbrica és anterior a la revolució industrial. No ho sé, no en soc expert. Si creus que la informació és errònia i tens les referències que ho corroborin, ho pots corregir tu mateix, si vols. Però al llibre surt aquesta afirmació de manera contundent.

Joandrés (discussiócontribucions)

Jo tampoc sóc expert, però una amiga que sí ho és m'ha fe saber l'existència de la fàbrica de La Granja. A la Wikipedia fan referència a llibres que no puc consultar, però buscant per internet es troba que efectivament aquesta fàbrica és de 1727, i fabricava vidre i cristall bastant abans que la de Badalona. Caldria veure quina és la frase que diu el llibre del museu de Badalona, però que no va ser la primera d'Espanya sembla bastant evident. Crec que no cal afegir cap referència per eliminar la frase 'Va ser la primera fàbrica de cristall a Espanya', simplement es treu i ja està, sense esmentar la fàbrica de La Granja. Si et sembla doncs, elimino jo la frase, i si trobes que cal tornar-la a posar amb alguna apreciació més, endavant, que d'això es tracta la Viquipèdia, oi?

Sorenike (discussiócontribucions)

La frase exacta és "la seva fundació el 1866 fa que sigui la primera fàbrica de cristall de tot l'estat espanyol". El llibre no cita en el text d'on surt aquesta afirmació, només una sèrie de fonts i bibliografia al final, per tant, em resulta impossible corroborar res més. Trobo bé que eliminem la frase, per mi endavant. Gràcies!

Resposta a «El Cristall Badalona»