Termoscopi

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

El termoscopi és un instrument que permet obtenir mesures de temperatura.[1] A la Grècia antiga es manejaven els conceptes de calent i fred, i es realitzaven experiments simples que poden considerar-se, en forma retrospectiva, les bases de la termometria.[2] Però no va ser fins a finals del segle XVI (1592) quan va aparèixer el primer termoscopi, atribuït generalment al científic italià Galileo Galilei.

Amb aquest instrument només es podien obtenir dades qualitatives, ja que no tenia una escala calibrada que permetés quantificar les variacions de temperatura. La idea de proveir al termoscopi amb una escala i convertir-lo així en un termòmetre, s'atribueix a Sanctorius Sanctorius, col·lega de Galileu, el 1611.[1]

El termoscopi que va inventar Galileo Galilei era un instrument que consistia en un tub ple d'esprit de vi, obert per l'extrem inferior, i amb l'extrem superior connectat a una bola de vidre plena d'aire. L'extrem inferior del tub estava submergit dins un altre recipient també ple d'esprit de vi. En escalfar-se la bola de vidre es dilatava l'aire interior, que al seu torn empenyia l'esprit de vi del tub..[3]

Més endavant, el 1612, Santorio va introduir una graduació numèrica a l'invent de Galileu i li va donar un ús medicinal. Finalment, Gabriel Fahrenheit, l'any 1714, va crear el primer termòmetre a base de mercuri, amb la seva escala que afirmava que entre el punt de congelació de l'aigua i el de bull havien de passar 180 graus. Pocs anys després, Anders Celsius proposaria la seva escala, que establia aquesta distància en 100 graus.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Antonio Libes. Tratado de física completo y elemental presentado bajo un nuevo órden con los descubrimientos modernos, 2. Antonio Brusi, 1821, p. 23– [Consulta: 28 desembre 2011]. 
  2. J. B. F. Steph. Ajasson de Grandsagne (Viscount); J. M. L. Fouche. Nuevo manual completo de física y meterologia. Imprenta de la Revista Andaluza, 1840, p. 442– [Consulta: 28 desembre 2011]. 
  3. Adolphe Ganot; Antonio Sánchez de Bustamante. Tratado elemental de física esperimental y aplicada y de meteorología: con una selecta coleccion de 100 problemas resueltos .... Librería de Rosa y Bouret, 1872 [Consulta: 28 desembre 2011]. 

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]