Terra radiant

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Sistema de calefacció per aigua calenta que emet calor, provinent d'una caldera, per la superfície del terra mitjançant una xarxa de canonades encastades sota el paviment.

Tuberies per un sistema de calefacció per terra radiant, abans de muntar el paviment.

En realitat, l'emisor podria ser per qualsevol altre dels paraments dels locals a calefactar (parets o sostre), però com que l'aire calent ascendeix, el més lògic és utilitzar el terra. En qualsevol cas, com la calor es cedeix per radiació, i la pell humana és un bon absorbent de la radiació, la calefacció per sostre radiant té el problema d'afectar la pell del cap a aquells que manquen de pèl (calbs) provocant-los mal de cap, per la qual cosa, no és aconsellable en absolut utilitzar el sostre.

Aquest sistema té l'avantatge que l'emissió es fa per radiació i que, per tant, es pot tenir en locals habitats una temperatura seca de l'aire menor que amb altres sistemes de calefacció, el que suposa menys pèrdues de calor pels murs, sostres o terres en contacte amb l'exterior. A Espanya, amb les temperatures mínimes exteriors normals, l'estalvi d'aquest sistema pot estimar-se entre un 15% i un 20%, sense disminuir les prestacions quant a comoditat tèrmica (sensació tèrmica).

La temperatura superficial del terra ha de ser moderada, per la qual cosa la temperatura de l'aigua que les recorre també. Aquesta temperatura baixa es veu compensada per una major superfície d'emissió.

Construcció[modifica | modifica el codi]

Les canonades (generalment de material plàstic) es distribueixen sobre el forjats (vegeu imatge), interposant un aïllant tèrmic per evitar que la calor es dissipi cap a la planta inferior. Sobre les canonades es posa una capa de morter de ciment i sorra i després el terra que està a la vista, que es recomana sigui d'un material poc aïllant de la calor (pedra, rajola ceràmica o hidràulica) i no de fusta o moqueta.

Si l'edifici està ben aïllat no és necessari cobrir tota la superfície del terra i poden deixar-se unes zones estretes i properes a les parets sense canonades, per col·locar mobles (prestatgeries, aparadors,...) i així no fer-los malbé.

Energia solar[modifica | modifica el codi]

Es pot ampliar amb energia solar el sistema de calefacció per terra radiant, a diferència del que succeeix amb la calefacció per radiadors, ja que la temperatura del sistema radiant és entre 35º i 40 °C. Aquesta temperatura és perfectament assumible amb energia solar a l'hivern.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Terra radiant Modifica l'enllaç a Wikidata