Terrier tibetà

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de raça de gos Terrier tibetà
Terrier Tibetà típic.
Generalitats
Noms alternatiusTsang Apso
País d'origenTibet Tibet
EpònimTibet Modifica el valor a Wikidata
Característiques físques
Alçada36 cm i 41 cm Modifica el valor a Wikidata
Classificació i estàndard de la raça
FCIGrup 9 Secció 5 #209
AKCGrup no esportiu
ANKCGrup 7 (No esportiu)
CKCGrup 6 (No esportiu)
KC (UK)Utilitat
NZKCNo esportiu
UKCRaces de companyia
Codi de Catàleg209 Modifica el valor a Wikidata (Federació Cinològica Internacional Modifica el valor a Wikidata)

El terrier tibetà és una raça de gos.

Història i origen de la raça[modifica]

El Terrier Tibetà és una raça de més de 2.000 anys d'antiguitat, originari de les altes muntanyes del Tibet. Els terrier tibetà es van acostumar de seguida a la vida nòmada, la seva robustesa els permetia suportar les extremes temperatures, abruptes terrenys i les dificultats d'aquest tipus de vida. Es van criar en els monestirs i pels nòmades, rebent un tracte respectuós per part dels monjos. Eren bons sentinelles, i es creia que portaven bona sort. Freqüentment es van lliurar com regal o per a agrair un servei prestat. Al Tibet se'ls coneix com a "petites persones". Va ser introduït oficialment a Occident en els anys 20 quan una tibetana regalà a la seva metgessa, la dra. Agnes Greig dos exemplars: Bunti i Rajah. El 1930 va ser reconegut el terrier tibetà pel Kennel Club of India (KCI) i un any més tard pel Kennel Club of England.

Descripció[modifica]

És un gos compacte, quadrat amb una lleugera lluna a l'esquena. La seva cua és de grandària mitjana i està inserida en la part superior, i s'enrosca sobre el llom. El cap és compacte però no gaire, s'estreny des de les orelles cap als ulls. Els ulls han de ser rodons i foscos, però no prominents ni de color negre.

Color

Els colors són molt variats, des del blanc, daurat, gris, negre, fins bicolor i tricolor. L'únic color que no està permès és el xocolata o fetge, aquest va sempre acompanyat d'una pigmentació marró de la tòfona.

Pelatge

El seu pèl és llarg però no ha d'arribar al sòl, pot ser llis o ondat però mai arribant a tirabuixó. Ha de tenir subpèl, aquest ha de ser llanós i fi. El pèl de cobertura és abundant però ni sedós ni llanós.

Cadells de terrier tibetà

Alçada

La seva grandària és de 35 a 41 cm

Pes

El seu pes oscil·la al voltant de 10 kg.

Cures[modifica]

Necessita un raspallat regular, no és necessari rentar-lo constantment, ja que no desprèn olor pròpia. No deixa anar pèl, però forma nusets que han de ser raspallats.

Temperament[modifica]

El Terrier Tibetà és intel·ligent, espontani, franc, alegre, molt afectuós amb el seu amo i fidel al màxim. És distant amb estranys, però ni agressiu, ni tímid.

Entrenament[modifica]

té un temperament esportiu que el fa molt apte per a ésser entrenat.

Utilitat[modifica]

Gos de companyia i gos d'esport.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Terrier tibetà